Diyarbakır’ı alarma geçirdi! Şanlıurfa tedirgin

Diyarbakır'da ortaya çıkan ve hayvan sağlığını tehdit eden hastalık, yetkilileri harekete geçirdi. Hastalığın yayılmasını önlemek ve bölgedeki hayvancılığı korumak için acil önlemler alınıyor. Bu kapsamda Şanlıurfa'daki yetkili kurum ve kuruluşlara da önemli görevler düşüyor.

Diyarbakır’ı alarma geçirdi! Şanlıurfa tedirgin

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
reklam alanı

Diyarbakır'da ortaya çıkan ve hayvanlarda ölümlere yol açan hastalık, Şanlıurfa'yı da tehdit ediyor. Yetkili kurum ve kuruluşların Diyarbakır'da başlattığı çalışmaları Şanlıurfa'da da acilen hayata geçirmesi, hastalığın yayılmasını önlemek ve hayvan sağlığını korumak için kritik önem taşıyor.

Şanlıurfa’nın, Diyarbakır'da başlatılan çalışmaları örnek alarak hızlıca harekete geçmesi bekleniyor. Peki bu hastalık ne? Nasıl bir zararı var? İşte detaylar...

DELİBAŞ HASTALIĞI: KOYUN SÜRÜLERİNİN KABUSU

Delibaş hastalığı, sadece ismiyle bile ürkütücü bir hastalık. Koyunlarda ve nadiren keçilerde görülen bu paraziter enfeksiyon, hayvanlarda sinir sistemine zarar vererek dengesizlik, körlük ve hatta ölüme yol açabiliyor. Peki, bu hastalık nasıl bulaşıyor ve önüne geçmek mümkün mü?

DELİBAŞ'IN GİZEMLİ YOLCULUĞU

Her şey, etçil hayvanların (köpek, kurt, tilki gibi) bağırsaklarında başlıyor. Bu hayvanların dışkısıyla ortama yayılan Coenurus cerebralis isimli parazit, otlaklarda bekleyen tehlikeyi oluşturuyor. Koyunlar otlarken bu parazit içeren otları yutarak enfekte oluyorlar. Parazit, sindirim sisteminden beyne kadar uzanan bir yolculuğa çıkarak burada kistler oluşturuyor. Bu kistler, beynin fonksiyonlarını bozarak korkunç belirtilere yol açıyor.

DELİBAŞ'IN BELİRTİLERİ

Delibaş hastalığı kendini, adeta bir kabus gibi belli ediyor. Enfekte hayvanlarda;

Denge kaybı ve koordinasyonsuzluk

Yürürken yalpalamanın ve tökezlemenin artması

Kafanın sürekli bir tarafa eğik olması

Baş dönmesi ve dairesel hareketler

Başını duvarlara veya nesnelere yaslama isteği

Zamanla ilerleyen körlük gibi belirtiler görülüyor.

TEDAVİ MÜMKÜN MÜ?

Ne yazık ki, delibaş hastalığının tam anlamıyla bir tedavisi yok. Enfekte hayvanların kurtarılması oldukça zor ve nadir. Bazı değerli damızlıklarda cerrahi müdahale veya yüksek dozda antiparaziter ilaçlar denenebiliyor. Fakat bu yöntemlerin başarı oranı oldukça düşük ve maliyetleri oldukça yüksek. Bu nedenle önlem almak, her zaman tedaviden daha önemli hale geliyor.

PEKİ, DELİBAŞ'I NASIL ÖNLEYEBİLİRİZ?

Delibaş hastalığını kontrol altına almak için şu önlemler alınabilir:

Düzenli Veteriner Kontrolü: Hayvanlarınızı düzenli olarak veteriner hekime götürerek genel sağlık durumlarını kontrol ettirin.

Köpeklerin Kontrolü: Köpeklerinizi parazitlerden arındırın ve gerekli aşıları yaptırın. Ayrıca koyun ve keçi sürülerinden uzak tutun.

Güvenli İmha: Hasta veya ölen hayvanların baş kısımlarını güvenli alanlarda imha edin.

Karantina: Hastalık şüphesi olan hayvanları izole edin.

Hijyen: Hayvan barınaklarını ve otlak alanlarını temiz tutun.

 

 

Diyarbakır’ı alarma geçirdi! Şanlıurfa tedirgin

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.