Göbeklitepe astrolog ve kuantumculara gelir kapısı oldu! “Biz konuya ‘Reklamın iyisi kötüsü olmaz’ diye bakamayız”

Göbeklitepe, astrologlar ve "kuantum düşünce eğitmenleri" tarafından uzaylılarla ilişkilendirilerek gelir kapısı haline getiriliyor. Netflix için belgesel hazırlayan Graham Hancock'un iddialarına karşı çıkan Göbeklitepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, ören yerinin astronomiyle ilişkilendirilemeyeceğini, mitolojik hikâyelerin ve ortak hafızanın ürünü olduğunu vurguladı. Karul, Göbeklitepe'nin bilimsel gerçeklerin dışındaki iddialarla istismar edilmesine karşı uyardı.

Göbeklitepe astrolog ve kuantumculara gelir kapısı oldu! “Biz konuya ‘Reklamın iyisi kötüsü olmaz’ diye bakamayız”

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
reklam alanı

Göbeklitepe, dünyanın bilinen en eski ritüel alanı olarak tarihe ışık tutmaya devam ederken, bu eşsiz ören yeri hakkında pek çok sıra dışı iddia gündeme gelmeye devam ediyor.

Son olarak, Netflix için bir belgesel hazırlayan Graham Hancock, Göbeklitepe'deki "Sütun 43"ün bir takımyıldız diyagramı olabileceğini iddia etti. Ancak bu iddialara Göbeklitepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul'dan yanıt gecikmedi. Karul, Hancock'un Göbeklitepe'deki sahneleri astronomiyle ilişkilendirdiğini ancak bu sahnelerin mitolojik hikâyeler ve ortak hafızanın ürünü olduğunu belirtti. 

Karul, "Hancock daha önce Karahantepe’yi de ziyaret edip çekim yaptı ve bir belgesel yayınladı. Bizim söylediklerimizi kendi kurgusuna yedirerek hile yaptı" ifadelerini kullandı.

Göbeklitepe, 12 bin yıl öncesine uzanan keşifleriyle tarih kitaplarının yeniden yazılmasına neden oldu. Ören yerinin esrarengiz yapısı, çeşitli iddiaların ortaya atılmasına zemin hazırlıyor. Bazı akademisyenler ve araştırmacılar, Göbeklitepe'nin gökyüzünü gözlemlemek için inşa edilmiş bir gözlemevi olabileceğini öne sürerken, Prof. Dr. Karul bu iddialara da karşı çıkıyor. "Şimdiye kadar buna dair hiçbir somut kanıta rastlamadık. Göbeklitepe’deki yapıların üzeri çatıyla kapalı ve gözlemevi gibi bir görünümleri yok" diyen Karul, Göbeklitepe'nin mimari açıdan son derece gelişmiş bir yapıya sahip olduğunu ve astronomi ile ilişkilendirilmemesi gerektiğini savundu.

Peki, ortaya atılan bu yorumların temeli var mı? Yoksa Göbeklitepe istismar kapısı mı oldu? Türkiye gazetesinden Murat Öztekin'in haberine göre, yeni keşifler ışığında ortaya atılar iddialara Göbeklitepe Kazı Başkanı Necmi Karul yanıt verdi.

Akıllara, kendini "kuantum düşünce tekniği eğitmeni" olarak tanıtan Şebnem Tacigut ve Göbeklitepe'de Sirius yıldızına portal açma adı altında bir tur düzenlemesi geldi. Üç gün süren bu turda katılımcılara, bilinçaltını keşfetme ve potansiyellerini açığa çıkarma garantisi veriliyor. Programda negatif enerji temizliği, aura çengelleri ve manyetik alan kancaları temizliği gibi çeşitli aktiviteler yer alıyor. Göbeklitepe turunun bedeli ise 69 bin TL.

Göbeklitepe son yıllarda özellikle astrolog ve “kuantumcuların” gündeminde. Bu isimler tarafından ören yeri hakkında kitaplar yazılıyor, büyük iddiaların ortaya atıldığı konuşmalar yapılıyor ve bölgeye bu minvalde seyahatler düzenleniyor. Prof. Dr. Karul ise “Buradan çıkar sağlayan bir grup var. Bazılarının ise zaten aklî melekelerinin yerinde olmadığını düşünüyorum. Üzücü olan buna itibar eden insanların bulunması. Biz konuya ‘Reklamın iyisi kötüsü olmaz’ diye bakamayız” ifadelerini kullanıyor.

GEÇMİŞTEKİ İNSANLARA İLKEL GÖZÜYLE BAKIYORLAR

Göbeklitepelilerin varlığı bile ispatlanmamış uzaylılarla bir irtibatının olmayacağını ve ören yerini uzaylıların inşa ettiğini söylemenin günümüz insanının geçmişe ilkel gözüyle bakmasından kaynaklandığını kaydeden Prof. Dr. Karul, şöyle konuşuyor: Modern dünyanın insanları, geçmişte yaşamış toplumlara ilkel gözüyle bakarlar. Bu durum, modern toplumların geçmişe kibirle yaklaşmasından kaynaklanıyor. ‘Uzaylılar yaptı’ denilerek tarih öncesi insanın becerileri görmezden gelinmemeli. Bu söylemlere itibar edilmeli.

Ancak Karul, yurt dışındaki bazı akademisyen ve yazarların görüşlerinin de ayağının yere sağlam basmadığını savunuyor. Mesela Edinburgh Üniversitesinden Martin Sweatman’ın Göbeklitepe’nin gece gökyüzünü izlemek için kullanılan bir gözlemeviymiş gibi olduğuna dair açıklamaları hakkında şunları söyledi:

"Şimdiye kadar buna dair hiçbir somut kanıta rastlamadık. Kaldı ki Göbeklitepe’deki yapıların üzeri çatıyla kapalı ve gözlemevi gibi bir görünümleri yok. Nitekim geçtiğimiz yıl çatıda kullanıldığını düşündüğümüz ahşapların negatif izlerine rastladık. 12 bin yıl önce dikili taşların payanda olarak kullanıldığını üzerinin ise ahşap, dal gibi malzemelerle örtülü olduğunu düşünüyoruz. Elbette o dönem insanı tabiatla iç içe yaşıyor. Gökyüzünü izlemediklerini söyleyemeyiz. Ancak bunun herhangi bir arkeolojik kanıtı yok"

 

GELİŞMİŞ MİMARİ VARDI

Karul “İsrailli arkeologlar geçtiğimiz yıllarda yapılar üzerinden Göbeklitepelilerin geometri bildiklerine dair bir çalışma ortaya koydular. Bunu, astronomi ile ilişkilendirmek doğru mu?” soruma ise şu cevabı veriyor: Buradaki geometriyi astronomiyle ilişkilendirmeye hiç gerek yok. Bu dönemdeki insanların mimaride son derece gelişmiş olduklarını, çevrelerindeki yapı malzemelerini dönüştürdüklerini ve ustaca kullandıklarını söylemek daha doğru.

G. HANCOCK HİLE YAPTI

Göbeklitepe’yi gezip Netflix’e belgesel hazırlayan Graham Hancock ören yerinin astronomik gözlemevi, “Sütun 43”ün ise takımyıldız diyagramı olabileceğini iddia ediyor. Göbeklitepe Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul ise bunu doğrulamıyor. Prof. Karul “Hancock daha önce Karahantepe’yi de ziyaret edip çekim yaptı ve bir belgesel yayınladı. Bizim söylediklerimizi kendi kurgusuna yedirerek hile yaptı. Kendisi dikili taşların üzerindeki sahneleri astronomiyle ilişkilendiriyor.

Oysa biz bu sahnelerin mitolojik hikâyeler ve ortak bir hafızanın ürünü olduklarını düşünüyoruz. Onlarca dikili taş ve betimi yok sayarak seçtikleri bazı örnekler, hatta onların üzerindeki bazı figürlerden yola çıkarak aldatıcı bir söylem geliştiriyorlar” değerlendirmesinde bulunuyor.

 

Göbeklitepe astrolog ve kuantumculara gelir kapısı oldu! “Biz konuya ‘Reklamın iyisi kötüsü olmaz’ diye bakamayız”

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.