Şanlıurfa ve Gaziantep’te de sık sık yaşanıyordu! Havalanlarındaki rötarların sebebi ortaya çıktı

GAP ve Gaziantep Havalimanları başta olmak üzere birçok havalimanında yaşanan uzun süreli rötarlar, gecikmeler ve valiz teslimatındaki aksaklıklar tüm Türkiye'yi etkisi altına aldı. Hava yolu şirketleri, tur operatörleri, seyahat acenteleri ve en önemlisi de yolcular bu durumdan oldukça memnun değil. Peki bu kaosun arkasındaki sebep ne?

Şanlıurfa ve Gaziantep’te de sık sık yaşanıyordu!  Havalanlarındaki rötarların sebebi ortaya çıktı

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son günlerde GAP ve Gaziantep Havalimanları başta olmak üzere birçok havalimanında yaşanan rötarlar ve aksaklıklar Türkiye'yi sarsıyor. Peki bu kaosun arkasındaki sebep ne? Havaalanlarında yaşanan bu sorunun sorumlusu kim?

Hava yolu şirketleri, tur operatörleri, seyahat acenteleri ve yolcular yaşanan duruma isyan ederken, hava trafik kontrolörleri ise, maliyeti EURONCONTROL tarafından karşılanan, kazanılmış haklarının verilmemesinden dolayı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünü (SHGM) ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığını suçluyor. 


Yetkiliye göre gecikmelerin ana sebebi, Türkiye Hava Trafik Kontrolörleri Sendikasının (HTKSEN) aldığı İnisiyatif Almadan Çalışma (İAÇ) kararı. Söz konusu karara göre, hava trafik kontrolörleri  trafiği hızlandırmak için inisiyatif almıyor.


Antalya Havalimanında hava trafik kontrolörü olarak görev yapan bir yetkili yaşanan süreci ve nedenlerini Turizm Güncel’e değerlendirdi. 

“ULAŞTIRMA BAKANI TARAFINDAN VERİLEN SÖZLER YERİNE GETİRİLMEDİ”

HTKSEN’in İAÇ kararı alma sebebinin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tarafından verilen sözlerin yerine getirilmemesi ve Türk Havacılık Sivil Kanunundan hava trafik kontrolörlerinin özlük hakları ile ilgili maddelerin çıkarılması olduğunu kaydeden hvaa trafik kontrolörü “Olayın çıkış noktası şöyle oldu: Türkiye Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası (HTKSEN) Eylül ayında bir takım İnisiyatif Almadan Çalışma (İAÇ) adı altında bazı faaliyetler yürüttü. Hava trafik kontrolörleri inisiyatif alarak belirli kotalarla trafiği hızlandırabiliyorlar. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile yapılan görüşmelerde, zam yapılacağına dair bizlere bir takım sözler verildi. Geçtiğimiz günlerde Türk Sivil Havacılık Kanununda bir takım değişiklikler yapıldı. Bu değişikliklerin içinde hava trafik kontrolörlerinin özlük hakları ile ilgili madde de vardı. Bu çalışma yapılırken, kurumdaki diğer sendikalar, kendilerine zam gelmeyeceği için Bakana baskı kurarak bu maddeyi iptal ettirdiler. Paranın ana kaynağı da EUROCONTROL. Bu Türkiye’de Maliye’den çıkan bir şey değil EUROCONTROL tarafından karşılanıyor. Türk maliyesine asla bir yük getirmiyor. Diğerleri bundan yararlanamayacağı için Bakanı baskı altına alıp bu maddeyi iptal ettirdiler. HTKSEN’de buna istinaden İAÇ kararı aldı. Gecikmelerin ana nedeni bu. Kolaylıkla çözülmesinin tek yolu var: Sendika’nın iki maddelik talebi var. Onlar karşılandığı takdirde bu gecikmeler bitecek.” ifadelerini kullandı.



“TALEPLERİMİZ YERİNE GETİRİLMEDİĞİ SÜRECE GECİK VE RÖTARLAR DEVAM EDECEK”

Taleplerinin yerine getirilmediği sürece gecikmelerin devam edeceğini söyleyen Antalya Havalimanı kontrolörü, “Bu gecikilmeler Avrupa hava sahasının yoğunluğu ve meteorolojik şartlar nedeniyle yaşanmıyor. AJet’in, Pegasus’un iç hat uçuşları en çok rötarlı uçuşlar. Ayrıca yaptığımız İAÇ, sadece Antalya Havalimanında değil Türkiye genelindeki bütün havalimanlarında geçerli. Yüksek sezon olması nedeniyle uçuşların yoğun olduğu Antalya Havalimanı daha çok dikkat çekiyor. Tüm Türkiye’de bu gecikmeler yaşanacak.  Taleplerimiz yerine getirilmediği sürece bunlar devam edecek.” dedi.

Şanlıurfa ve Gaziantep’te de sık sık yaşanıyordu! Havalanlarındaki rötarların sebebi ortaya çıktı

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.