Şanlıurfa'nın gizemli kavşağı!

Şanlıurfa'nın en işlek kavşaklarından biri olan Uçaksavar Kavşağı, isminin kökeni ile merak uyandırıyor. Her gün binlerce insanın ve aracın geçtiği bu kavşak, şehrin hafızasında adeta gizemli bir köşe taşı görevi görüyor. Peki bu kavşağa neden Uçaksavar Kavşağı deniyor? Gaziantep, Mardin, Diyarbakır yollarını birbirine bağlayan kavşağın ismi nereden geliyor?

5

Şanlıurfa’da 'Bu ismi nereden bulmuşlar' dedirten bir kavşak bulunuyor. Uçaksavar Kavşağı… Peki bu kavşağa neden Uçaksavar Kavşağı deniyor? Her gün binlerce insanın ve aracın geçtiği Haliliye ilçesinde yer alan, birçok mahalleyi birleştiren  kavşağın hikayesi ne? İsmi nereden geliyor…

PLANÖR UÇAKLARA KARŞI KULLANILAN UÇAKSAVAR…

Uçaksavar Kavşağı'nın isminin kaynağına dair farklı rivayetler mevcut. Bölgenin emektar bakkallarından Mehmet Çeçen, kavşağın bulunduğu alanın eskiden tarla olduğunu ve burada konuşlanan askeri birliğin planör uçaklarla iniş yaptığına dikkat çekiyor. Bu görüşe göre, kavşak ismini bu planör uçaklara karşı kullanılan uçaksavar toplarından alıyor.

İSMİNİ BU HAVAALANINDA BULUNAN UÇAKSAVARLARDAN ALIYOR

Araştırmacı yazar Yusuf Sabri Dişli ise bölgede geçmişte bir toprak havaalanı bulunduğunu ve pervaneli uçakların buraya indiğini savunuyor. Hatta Türkiye'nin ilk kadın pilotlarından Sabiha Gökçen'in de bu alana uçakla iniş yaptığına dair bilgiler veriyor. Dişli'ye göre kavşak ismini bu havaalanında bulunan uçaksavarlardan alıyor.

UÇAKSAVAR BATARYASI BULUNUYORDU

Kentin kültürüyle ilgili araştırmalar yapan Burhan Akar ise asıl Uçaksavar Kavşağı'nın konumunun Mevlana Caddesi olduğunu savunuyor. Akar'ın aktardığı bilgilere göre, bu bölgede geçmişte askeri birliğe ait bir uçaksavar bataryası bulunuyordu. Bu batarya, bayram törenlerinde tugayın dışında kullanılıyordu ve kavşak ismini buradan almış olabilir.