TOGG’a Tesla şoku! Kimse beklemiyordu

Elektrikli otomobil piyasasında önemli gelişmeler yaşanırken yerli üretim TOGG, beklenmedik bir düşüş yaşadı. Türk halkının tercihleri hızla değişirken, satış rakamları piyasadaki dengeleri alt üst etti. TOGG, bir zamanların favorisi olmasına rağmen, Haziran ayında Tesla'nın Model Y'sine yerini kaptırdı.

5

Haziran 2024, Türkiye elektrikli otomobil pazarında çarpıcı değişimlere sahne oldu. Bu ay içerisinde toplam 8,032 elektrikli otomobil satılırken, Tesla'nın Model Y modeli özellikle dikkat çekti. 1.8 milyon liradan daha uygun fiyatlı olan standart menzil Model Y'nin piyasaya sunulmasıyla birlikte, Tesla'nın satışları 2,670 adede ulaştı. Bu rakamlar, Tesla'nın Türkiye'deki etkisini ve gücünü bir kez daha ortaya koydu.

Öte yandan TOGG ise Haziran ayında büyük bir düşüş yaşadı. Önceki aya göre satışları yüzde 50'nin üzerinde azalarak 1,733 adet olarak gerçekleşti. Yıl başından bu yana toplamda 13,021 yerli otomobil satıldı ancak bu düşüş, TOGG'un pazardaki rekabet gücünü sorgulatıyor.

Bu süreçte, diğer elektrikli otomobil modelleri de dikkat çekti. BMW iX1, KGM Torres EVX, MINI Countryman, Mercedes EQB, BMW i5, Hyundai Ioniq 5, MG4 ve Peugeot E-2008 gibi modeller, Haziran ayında önemli satış rakamlarına ulaştı.

Elektrikli otomobil piyasasındaki bu dinamik değişimler, yerli ve yabancı markaların rekabet stratejilerini gözden geçirmelerine neden olacak gibi görünüyor.