Yemek yemeyi sevenler dikkat! Şikayet üzerine Sağlık Bakanlığından kritik uyarı geldi

Son günlerde artan besin zehirlenmesi vakalarının ardından Sağlık Bakanlığı, önemli bir açıklama yaparak besin güvenliğine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Bakanlık, besin zehirlenmelerinin önüne geçilebilmesi için beş temel kuralı kamuoyuyla paylaştı.

5

Hava sıcaklıklarının rekor seviyelere ulaştığı şu günlerde, besin zehirlenmesi vakalarında da artış gözlemleniyor. Ülkenin dört bir yanından gelen besin zehirlenmesi haberleri, Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi. 

Kusma, ishal, ateş, mide ağrısı ve halsizlik gibi belirtilerle kendini gösteren besin zehirlenmesi, sıcak havalarda çoğalan bakteriler ve mikroorganizmalar sebebiyle daha sık yaşanıyor. Genellikle hafif seyreden bu vakaların önüne geçebilmek için bakanlık, besin güvenliğine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti ve alınması gereken tedbirleri sıraladı.

BESİN GÜVENLİĞİNDE 5 TEMEL KURAL

Sağlık Bakanlığı, besin zehirlenmesinin engellenebilmesi için gıdaların doğru şekilde hazırlanması gerektiğine vurgu yaptı. İşte besin güvenliği için dikkat edilmesi gereken beş temel kural:

 

ÇAPRAZ BULAŞMAYI ÖNLEYİN

Bakteriler, hasta veya taşıyıcı insanlar aracılığıyla besinlere bulaşabilir. Ayrıca bakteri içeren diğer besinler, tezgahlar, mutfak bezleri, mutfak süngerleri ve kesme tahtaları da bulaşma kaynaklarıdır. Pişmiş besinlerle çiğ besinleri ayrı tutmak, çapraz bulaşmanın önlenmesi için kritik önem taşır.

ARAÇ GEREÇLERİ SINIFLANDIRIN

Uzmanlar, çiğ et ve deniz ürünlerinin hazırlanmasında kullanılan kesme tahtaları ile pişmiş ürünler ve salata gibi yiyeceklerin hazırlanmasında kullanılan kesme tahtalarının ayrı olması gerektiğini belirtiyor. Tahta materyaller yerine kolay temizlenebilen cam kesme tahtalarının tercih edilmesi, besin güvenliği açısından daha iyidir.

 

PİŞİRME SÜRESİNE VE SICAKLIĞINA DİKKAT EDİN

Besin zehirlenmesine yol açan önemli faktörlerden biri de gıdaların uygun sıcaklıklarda pişirilmemesidir. Süt, tavuk eti ve yumurta gibi potansiyel olarak tehlike içeren besinlerin iyi pişirilmesi gerekmektedir. Çiğ süt iyice kaynatılmalı, yumurta iyi pişirilmeli ve tavuk eti asla çiğ tüketilmemelidir.

BESİNLERİ UYGUN SICAKLIKTA SAKLAYIN

Gıdaların bozulmasını önlemek için doğru saklama koşullarına dikkat edilmelidir. Besinler, uygun sıcaklık ortamında muhafaza edilmeli, buzdolabında saklanması gereken gıdalar dışarıda bırakılmamalıdır.

 

GÜVENİLİR HAMMADDE VE SU KULLANIN

Besin hazırlığında kullanılan hammadde ve suyun kalitesi de büyük önem taşır. Güvenilir kaynaklardan temin edilen malzemeler kullanılarak besin zehirlenmesinin önüne geçilebilir.

 

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN UYARI

Sağlık Bakanlığı, vatandaşların besin güvenliği konusunda bilinçlenmesi gerektiğini belirterek, bu beş kurala dikkat edilmesinin besin zehirlenmesi vakalarını azaltacağını vurguladı. Bakanlık yetkilileri, özellikle yaz aylarında artan sıcaklıkların besin güvenliği risklerini artırdığına dikkat çekerek, vatandaşları daha dikkatli olmaları konusunda uyardı.