Trafik denetimlerinde yeni dönem! Şanlıurfa'ya gelirse sürücüler yandı

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 14 Haziran 2024 tarihinden itibaren trafikte denetimler için yeni nesil radar cihazları, kullanmaya başladı. Bu sistem trafik kurallarının sıkça çiğnendiği Şanlıurfa’da kullanılmaya başlayınca büyük cezalar getirebilir.

5

Türkiye'de yerli kaynaklarla geliştirilen yeni nesil radar cihazları, trafik denetimlerinde önemli bir adım olarak devreye alındı. Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) trafik birimleri, Savunma Sanayi Başkanlığı koordinesinde üretilen bu sistemleri 14 Haziran 2024 tarihinden itibaren aktif olarak kullanmaya başladı. 

BAYRAM TATİLİ SÜRECİNDE DE AKTİF KULLANILDI

Son olarak 9 günlük Kurban Bayramı tatilinde de bu yeni nesil mobil hız tespit cihazları, Türkiye genelindeki tüm yollar üzerinde hız denetimlerini gerçekleştirdi. Cihazlar, trafik polisi yanı sıra jandarma trafik ekiplerince de kullanılarak, trafik güvenliğine katkı sağlıyor.

OPERATÖRSÜZ ÇALIŞABİLEN ÖZELLİKLERİYLE DİKKAT ÇEKİYOR

Yeni nesil mobil hız tespit cihazları, tripod ya da araç üzerine kurulum yapılarak kullanılabiliyor ve operatör olmadan araçların plaka ve hız verilerini otomatik olarak okuyabiliyor. Bu veriler EGM PolNet ağına gönderilerek sistem tarafından hız ihlali sorguları yapılarak, anlık olarak trafik ekiplerine bildiriliyor. Böylece kural ihlali yapan sürücülere gerekli yasal işlemler uygulanabiliyor.

 

YAPAY ZEKÂ DESTEĞİYLE GÜÇLENDİRİLMİŞ HIZ TESPİTİ

Cihazlar, yapay zekâ teknolojisi sayesinde veri tabanı sorgusu yapmadan araç cinsi ayrımı yapabiliyor ve aynı yöndeki dört şerit dahil olmak üzere tüm araçların hızlarını tespit edebiliyor. Bu özellikleriyle tüm hava şartlarında, gündüz ve gece boyunca etkin bir şekilde hız denetimi sağlanıyor.

 

ŞANLIURFA’DA ÇOK CAN YAKAR 

Bu sistem trafik kurallarının sıkça çiğnendiği Şanlıurfa’da kullanılmaya başlayınca büyük cezalar getirebilir.