Düğün sezonunda... Altın yatırımcılarına büyük şok! Bakanlık kararıyla yasaklanıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in liderliğinde yürütülen yeni ekonomi programı kapsamında altın ithalatına yönelik çeşitli kısıtlamalar getirilmişti. Bu kısıtlamalar, özellikle kota uygulaması ile kuyumcular ve mücevherat sektörü tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Şimdi ise bakanlık kararıyla altın alım-satım işlemlerine yönelik yeni düzenlemeler yapılacağı iddia ediliyor.

5

Yeni ekonomi yönetimi, göreve geldikten sonra döviz kısıtlamalarında gevşemeye gitmiş, ancak altın sahipleri için çeşitli sistem değişiklikleri uygulanmıştı. Bakan Şimşek, altın ithalatına getirilen kota uygulamasını savunarak, "Bir metali ülkede olmayan döviz kaynaklarıyla ithal edeceksiniz, sonra bir köşede atıl olarak duracak. Bunun neresi memleketin menfaatine?" ifadeleriyle kısıtlamaların süreceğini vurgulamıştı.

YENİ KISITLAMALAR YOLDA 

Kuyumculuk sektöründen alınan bilgilere göre, yaz aylarında altına yönelik yeni kısıtlamaların gelmesi bekleniyor. Ekonomi yönetiminin 22 ayar gram altın üretimini durdurmaya hazırlandığı belirtiliyor. Kuyumcu İslam Memiş, bu kararın ilerleyen dönemde 24 ayar 1 gram altın üretimini de etkileyebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Şimşek yönetimi, geçtiğimiz yıl göreve başladığında çeyrek ve yarım gram altın üretimlerini durdurmuştu. Yaz aylarında düğün sezonunun başlamasıyla birlikte gram altınlara yönelik kısıtlama kararlarının da devreye girmesi bekleniyor.

Şimşek’in açıklamaları ve yeni kısıtlamaların etkileri, piyasalarda dikkatle izleniyor. Bakan Şimşek, kaynakların ülke menfaatine, yatırıma ve üretime dönüştürülmesi gerektiğini belirterek, kısıtlamalardan geri adım atılmayacağının altını çizdi.