Şanlıurfa’da her yıl onlarca can alan sorun meclise taşındı

DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, Şanlıurfa’da her yıl onlarca kişinin hayatını kaybettiği sulama kanalları sorununa değinerek, TBMM’ye soru önergesi sundu.

5

Şanlıurfa’da her yıl onlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden olan sulama kanalları sorunu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşındı.

Dem Parti Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, konuyla ilgili hazırladığı soru önergesini, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM’ye sundu.

Öcalan’ın hazırladığı soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:

“TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı İbrahim YUMAKLI tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM iç tüzüğünün 96 ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 

Urfa’da yerleşim yerlerinin yakınlarında bulunan tarımsal sulama kanallarına, göl ve göletlere yaz aylarında yurttaşlarımızın serinlemek ve yüzmek amacıyla girmesi sonucu her yıl çok sayıda kişi hayatını kaybetmektedir.

Her yıl özellikle yaz aylarında sulama kanallarında yaşanan çok sayıda boğulma vakası basına yansımasına rağmen, boğulma vakalarının önüne geçilememektedir.

Urfa valisi Hasan ŞILDAK: Şanlıurfa’da 2024 yılı itibarıyla 12'si çocuk, toplam 17 kişinin sulama kanalları, göletler ve benzeri su birikintilerinde boğularak yaşamını yitirdiğini Boğulma vakalarının önüne geçilmesi amacıyla ilgili birimlere, Kaymakamlıklara ve DSİ'ye gerekli önlemlerin artırılması ve vatandaşların bilinçlendirilmesi için talimat verdiğini ifade etmiştir.

Ancak; yerleşim yerlerine yakın olan sulama kanalları başta olmak üzere tüm sulama kanalları göl ve göletlerin çevresinde uyarı levhası, demir korkulukların yapılması ve yükseltilmesi gibi herhangi bir koruyucu önlem alınmaması, sulama kanallarının yarattığı tehlikeye dair halka yeterince bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yapılmaması, yurttaşlarımızın gidebileceği güvenli ve ücretsiz yüzme havuzlarının olmaması gibi nedenlerle her geçen gün bu can kayıplarına yenisi eklenmektedir.

Son olarak Urfa’nın Kısas Mahallesinde tarımsal sulama kanalında su yüzeyindeki hareketsiz kişiyi gören çevre halkının, durumu jandarma, itfaiye ve sağlık ekiplerine haber vermesiyle cansız erkek bedeninin kanaldan çıkarıldığı, üzerinden kimlik çıkmayan bu cansız erkek bedeninin, otopsi yapılmak üzere Şanlıurfa Adlı Tıp Kurumu morguna kaldırıldığı bilgisi 24/06/2024’te basına ve kamuoyuna yansımıştır.

Bu bağlamda;

1. Urfa’da son beş yılda kaç yurttaşımız sulama kanalı, göl ve göletlerde boğularak hayatını kaybetmiştir?

2. Urfa ilinde DSİ’ye bağlı kaç tarımsal sulama kanalı, göl ve gölet bulunmaktadır? 

3. Sulama kanalları, göl ve göletlerde yaşanan boğulma vakalarını önlemek için bakanlığınız tarafından önlem alınmakta mıdır? Hangi önlemler alınmaktadır? Alınan önlemler boğulma vakalarının azalmasını sağlamış mıdır?

4. Yaşanan boğulma vakalarında çevrede gerekli önlemlerin alınmaması gerekçesiyle bakanlığınıza bağlı yetkili kişi ya da kişiler hakkında açılmış herhangi bir idari soruşturma var mıdır? Varsa soruşturmalar hangi aşamadadır?

5. Urfa’da yıllardır can kayıplarına neden olmasına rağmen, sulama kanalları, göl ve göletlerin çevresinde uyarı levhası, demir korkulukların yapılması ya da yükseltilmesi gibi koruyucu önlemlerin alınmamasının nedeni nedir?

6. Bakanlığınız tarafından boğulma vakalarını önlemek amacıyla sulama kanalları, göl ve gölet çevrelerinde güvenliği arttırmaya yönelik herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır? Ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?

7. Bakanlık olarak serinleme amaçlı su kanallarına girilmesini önlemeye yönelik halkı bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yapmayı planlıyor musunuz?

8. Boğulma vakalarını önlemek için Urfa Valiliği ve Urfa Büyükşehir Belediyesi ile birlikte ücretsiz yüzme havuzu, yüzme dersleri, dalgıçlık eğitimi gibi proje çalışmaları yapmayı planlıyor musunuz?”.