Coğrafya kader değilmiş! Birbirine bitişik iki şehir arasında makas açılıyor

ÖZEL HABER | Gaziantep ve Şanlıurfa, tarih ve kültürleri ile öne çıkan iki komşu şehir. Fakat son yıllarda iki şehir arasındaki fark, sanayide ortaya çıkan uçurumla daha da belirginleşiyor. Gaziantep sanayide hızla ilerlerken Şanlıurfa adeta yerinde sayıyor. Peki Türkiye'nin en genç nüfusuna sahip ve GAP'ın da başkenti olan Şanlıurfa neden Gaziantep’in bu kadar gerisinde kaldı? İşte rakamlar ve analizlerle iki il arasındaki farklar…

Coğrafya kader değilmiş!   Birbirine bitişik iki şehir arasında makas açılıyor

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gaziantep ve Şanlıurfa, tarih ve kültürleri ile öne çıkan iki komşu şehir. Fakat son yıllarda iki şehir arasındaki fark, sanayide ortaya çıkan uçurumla daha da belirginleşiyor. Gaziantep sanayide hızla ilerlerken Şanlıurfa adeta yerinde sayıyor.

FARK İLK ADIMDA BELİRLENİYOR

Bu farkın en somut göstergelerinden biri organize sanayi bölgeleri (OSB). Gaziantep'te 5 OSB bulunurken Şanlıurfa'da bu sayı 4. Bu durum, Gaziantep'te yatırımcılara daha fazla alan ve seçenek sunarken Şanlıurfa'da yatırımların önünü kesiyor. Gaziantep’te 5 OSB’de 1200 firma faaliyet gösterirken Şanlıurfa’da bulunan 4 OSB’de birçok boş alan bulunuyor.

DIŞ TİCARET VE GAYRİSAFİ YURTİÇİ HASILA: RAKAMLAR AÇIK KONUŞUYOR

Dış ticaret rakamları da iki şehrin arasındaki uçurumu gözler önüne seriyor. 2021-2022 döneminde Gaziantep'in ihracatı 928 milyon dolara ulaşırken Şanlıurfa bu alanda 313 milyon dolarla geride kaldı. Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerine bakıldığında da tablo değişmiyor. Şanlıurfa'nın toplam GSYH'sı ile Gaziantep'in sanayide ulaştığı GSYH aynı seviyeye gelmiş durumda. Bu durum, Gaziantep'in sanayinin lokomotif görevi gördüğünü ve şehrin ekonomisine önemli katkı sağladığını gösteriyor.

HARRAN SON SIRADA, ŞEHİTKAMİL ZİRVEDE

Sosyo-ekonomik gelişmişlik açısından da iki şehir arasında büyük farklar var. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Şanlıurfa'nın Harran ilçesi, 973 ilçe arasında sosyo-ekonomik açıdan en az gelişmiş ilçe olarak son sırada yer alıyor. Gaziantep'in Şehitkamil ilçesi ise birinci gelişmişlik kademesinde yer alarak bu alanda da komşusuna fark atıyor.

TARIM VE SANAYİ: POTANSİYEL VAR AMA KULLANILAMIYOR

Şanlıurfa, Türkiye'nin en genç nüfusuna sahip ve Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) kapsamında yer alan bir il. Fakat bu potansiyele rağmen şehrin sanayide yeterince ilerlememesi birçok kişi tarafından eleştiri konusu. Zengin tarım alanlarına sahip olan Şanlıurfa'nın GAP ile birlikte tarım ve tarıma dayalı sanayide yükselişe geçeceği tahmin edilmişti. Fakat projede beklenen gelişmeler sağlanamadı ve Şanlıurfa ne tarımda ne de sanayide istenilen düzeye gelemedi. Türkiye'nin en kaliteli pamuğunun yetiştirildiği Şanlıurfa'da en gelişmiş sanayi çeşidi ise tarıma dayalı sanayi olarak kaldı.

ALTYAPI SORUNLARI VE NİTELİKLİ ELEMAN EKSİKLİĞİ

Gaziantep ve Şanlıurfa arasındaki sanayi farkının arkasındaki nedenlerden biri de altyapı sorunları. Gaziantep'te sanayi su, elektrik ve internet gibi konularda sıkıntı yaşanmazken Şanlıurfa'da bu altyapı problemleri yatırımların önünde engel oluşturuyor. Bir diğer önemli sorun ise nitelikli eleman eksikliği. Gaziantep'te sanayide eğitim imkanlarının daha fazla olması ve ilgili kuruluşların sektöre eleman yetiştirmesi kentteki nitelikli çalışan sayısını artırıyor. Şanlıurfa'da ise bu konuda sıkıntılar yaşanıyor. Genç nüfusa sahip olmasına rağmen nitelikli eleman eksikliği sanayinin gelişmesini engelliyor.

FARK KAPANABİLİR Mİ?

Gaziantep ve Şanlıurfa arasındaki sanayi farkı her geçen gün daha da açılıyor. Şanlıurfa'nın bu farkı kapatabilmesi için altyapı yatırımlarına hız vermesi, nitelikli eleman yetiştirmeye yönelik çalışmalar yapması ve yatırımcıları cezbedecek teşvikler sunması gerekiyor. Aksi takdirde iki şehir arasındaki uçurum daha da büyüyeceğe benziyor.

 

Coğrafya kader değilmiş! Birbirine bitişik iki şehir arasında makas açılıyor

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.