Ne Gaziantep ne Diyarbakır ne de Mardin yetişebildi! Şanlıurfa açık ara solladı, rakamı duyan şaştı kaldı

BBDK, verilerine göre son bir yılda çiftçilerin borcu yüzde 65 artış gösterdi. Özellikle Şanlıurfa, çiftçilerin bankalara olan en yüksek borçla mücadele ettiği iller arasında öne çıkıyor. Şanlıurfa'daki çiftçilerin 2024 yılı sonu itibarıyla bankalara olan borcu dudak uçuklattı.  Kent, komşu illeri Gaziantep, Diyarbakır, Mardin ve Adıyaman'ın açık ara önünde yer aldı…

Ne Gaziantep ne Diyarbakır ne de Mardin yetişebildi!  Şanlıurfa açık ara solladı, rakamı duyan şaştı kaldı

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
reklam alanı

Son bir yılda çiftçilerin bankalara olan borcu Türkiye genelinde önemli bir artış gösterdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, bu borçlar yüzde 65 oranında artarak 665 milyar 118 milyon 37 bin TL seviyesine ulaştı. Aynı dönemde tarımdan uzaklaşan çiftçi sayısı ise 556 bin 432 olarak kaydedildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, Türkiye’de 2009 yılında 1 milyon 16 bin  692 çiftçi varken bu sayı 2023 yılında 460 bin 260’a düştü. Tarımdan uzaklaşan çiftçi sayısı ise 556 Bin 432.

ŞANLIURFA’NIN BORCU DUDAK UÇUKLATTI

Özellikle Şanlıurfa, çiftçilerin bankalara olan en yüksek borçla mücadele ettiği iller arasında öne çıkıyor. Şanlıurfa'daki çiftçilerin 2024 yılı sonu itibarıyla bankalara olan borcu 18 milyar 284 milyon 474 bin TL olarak belirlendi. 

KOMŞU İLLERİ KATLADI

Bu durum, kenti komşu illeri Gaziantep, Diyarbakır, Mardin ve Adıyaman'ın borç rakamlarını da katlamış durumda. Diyarbakır 13 milyar 971 milyon 850 bin TL, Gaziantep 12 milyar 394 milyon 755 bin TL, Adıyaman 3 milyar 944 milyon 636 bin TL ve Mardin ise 4 milyar 971 milyon 801 bin TL borçla sıralandı.

ŞANLIURFA’DA ÇİFTÇİLER ZOR DURUMDA

Şanlıurfa'daki çiftçiler, artan girdi maliyetleri nedeniyle gübre, mazot ve tohum gibi temel tarımsal giderlerde zorluk yaşadıklarını dile getiriyor. Ekonomik sıkıntılarını aşmak için üretim yapmak için borçlanan çiftçiler, bu durumun kent genelinde icralık traktörler ve tarlalar gibi somut sonuçlarını da yaşıyorlar.

Türkiye genelinde tarım sektörü, üretim maliyetlerinin artması ve gelirlerin düşmesi gibi zorluklarla karşı karşıya. Bu durum, çiftçilerin ekonomik geleceği konusunda kaygıları artırırken, sektördeki sıkıntıların çözümü için çeşitli kesimlerden destek talepleri yükseliyor.

 

Ne Gaziantep ne Diyarbakır ne de Mardin yetişebildi! Şanlıurfa açık ara solladı, rakamı duyan şaştı kaldı

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.