Hayatını kaybedenler, kaybolanlar... Bu yıl hacı olmak tam bir meşakkatti!

Her yıl olduğu gibi bu yıl da milyonlarca hacı adayı hac ibadetini yerine getirmek üzere Suudi Arabistan'a akın etti. Şanlıurfa'dan da resmi kayıtlara göre, 2 bin 10 hacı kutsal topraklardaydı. Haccın meşakkatini Şanlıurfalı hacı adayları iliklerine kadar hissetti. Meşakkatin de ötesine gidilen durumlar oldu. Kaybolanlar, vefat edenler, sınır dışı edilenler derken kutsal topraklarda üzücü olaylar eksik olmadı.

Hayatını kaybedenler, kaybolanlar... Bu yıl hacı olmak tam bir meşakkatti!

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu  yıl da dünyanın dört bir yanından milyonlarca hacı adayı hac ibadetini yerine getirmek üzere Suudi Arabistan'a gitti. Şanlıurfa’dan da kurada ismi çıkan 2 bin 10 hacı kutsal topraklara akın etti. Yüzlerce aday ise çeşitli yöntemlerle gitti..
Hac ibadetini yerine getirmek isteyen milyonların toplandığı kutsal topraklarda her yıl olduğu gibi bu yıl da kalabalık nedeniyle izdiham yaşandı. 

Mekke'de hac ibadetinin yerine getirildiği günlerde hacılardan art arda kayıp haberleri geldi. Kaybolan hacılardan haber alamadıkları için endişe duyan yakınları, yetkililerin kendilerine yardımcı olmalarını istedi. Hacılardan kimi bulundu yurda döndü, kiminin ise acı haberi geldi.

BBC'nin aktardığı habere göre Suudi yetkililer, bu yıl ibadete yaklaşık 1,83 milyon hacının katıldığını, bunların 1,6 milyonunun yurt dışından geldiğini açıkladı.

ÖLÜMLER NEDEN OLDU?

Ölümlere sebep olan en önemli faktörlerden biri ibadet alanların birbirine olan uzaklığı oldu. İbadet için belirlenen rotada hacıların yürüyor olması ele alındığında durum bu anlamda ciddi bir hal alıyor. Yaklaşık 20 kilometre mesafe uzaklıkta olan ibadet rotalarına gidiş gelişler hacılar için zorlayıcı bir etken oluyor.

Diğer faktör elbette yüksek sıcaklık... Her gün 40 derecenin üzerinde sıcaklık olması ve haccın ilerleyen günlerinde sıcaklıların 50 derecelere çıkması da önemli bir faktör oldu.

Aşırı kalabalık olması sağlık görevlilerinin de müdahale etmesini geciktirdi, tıbbi malzemeler yetersiz kaldı. Ayrıca konaklama alanlarındaki hijyen eksiklikleri de hastalıklara davetiye çıkardı. Suudi yetkililer bu anlamda kayıt dışı hacıların birçok sorunun önünü açtığını açıkladı.

Hacılar arasında yaşı epey ilerde olanların sayısının fazla olması ve genellikle ileri yaşlarda olan hacıların hasta olmaları ölümlere sebep olan faktörler arasında yer aldı.

Suudi Arabistan'da hac ibadeti sırasında hayatını kaybeden hacı adaylarının sayısı binleri aştı, binlercesi ise tedavi altına alındı. Vefat eden hacı adaylarının ölüm nedenlerinin büyük bölümünü, sıcak çarpması, kalp damar hastalıkları ve enfeksiyona bağlı hastalıklar oluşturdu.

ŞANLIURFALI KAÇ HACI ADAYI VEFAT ETTİ?

2024 yılı hac ibadeti sırasında son aktarılan verilere göre hayatını kaybeden 23 Türk vatandaşı olduğu kaydedildi. Belirtilen vatandaşlar arasında Şanlıurfa'dan Hac vazifesini yerine getirmek için Mekke'ye giden Fevzi Yiğit, Fatma Bilgin, Ali Karaalp, Ahmet Ergün ve Şeyh Abit El İsa (Abit Dağtekin) bulunuyor.

Kutsal topraklardaki görevliler tarafından hacılara sık sık su içmeleri, gölgelik alanlarda beklemeleri ve şemsiye kullanmaları yönünde uyarılar geldi. Kalabalık arasında bazı hacılar ise su püskürtme yöntemi ile serinlemeye çalıştı.

TÜRK HACILAR ŞİKAYET EDİLDİ

Türkiye'de her yıl binlerce kişi Diyanet İşleri Başkanlığına başvurarak, hac vazifesini yerine getirmek istiyor. Ancak kura ile hacca gidecek isimlerin belirlenmesi nedeniyle bazen yıllarca beklemek zorunda kalan insanlar oluyor. Durum böyle olunca çoğu vatandaş turist vizesiyle hac vazifesini yerine getirmek için Mekke'ye gidiyor. Şanlıurfa'dan da birçok kişinin bu şekilde gittiği Mekke'de Şanlıurfalı hacı adayları kaldıkları otellerine baskın yapıldığını ve kendilerinin Cidde'ye gönderildiğini iddia etmişti. Mekke’de, Diyanet ve Suudi Arabistan'ın aldığı yeni karar, kurada adı çıkmayan hacı adaylarını mağdur etmişti.

HACI ADAYLARI ŞOKU YAŞAMIŞTI

Gazete İpekyol'un gündeme getirdiği haberin ardından, kurada adı çıkmayan ve turist vizesiyle hac vazifesini yerine getirmek için Mekke'ye gidenler şoku yaşamıştı. Şanlıurfalı hacı adaylarının sosyal medya paylaşımlarında, kaldıkları otellerin basıldığı ve kendilerinin Cidde'ye gönderildiği iddia edilmiş, Şanlıurfalı hacı adayları çareyi sosyal medyada seslerini duyurmakta bulmuştu. Yaşadıkları mağduriyeti anlatan ve yetkililerden yardım talep eden hacı adayları, turist vizesi ile hac turlarına katılmamaları konusunda diğer vatandaşları da uyarmıştı.

Paylaşımlarda kaldıkları otellerin basıldığı ve kendilerinin Cidde'ye gönderildiği iddiası da yer almıştı. Bazı adaylar, kendi imkanlarıyla tekrar Mekke'ye dönmelerine rağmen, otellerin tekrar basılarak yeniden Cidde'ye gönderildikleri ileri sürülmüştü.

CEZA KESİLDİ, SINIR DIŞI EDİLDİLER

Gündeme gelen bir diğer habere göre Diyanet’in, seyahat vizesi, işçi vizesi ve ticari vizeyle Suudi Arabistan'a giden Şanlıurfalı hacı adaylarının da bulunduğu Türk vatandaşlarını Suudi Arabistan yönetimine şikâyet ettiği iddia edimişti. Suudilerin, Diyanet’in şikâyet ettiği Türk vatandaşlarını otel otel arayıp bulduğu ve 10 bin riyal (86 bin TL) ceza kestikten sonra sınır dışı ettiği ileri sürülmüştü.
Diyanet İşleri Başkanlığınca yapılan açıklamada ise Hac vizesi olmayanlara yönelik yaptırımların tamamen Suudi Arabistan'ın sorumlu olduğu bildirilmişti.

TORPİLLİ HACILAR

Gazete ipekyol'un ele aldığı bir diğer haberde ise Gazeteci yazar Saygı Öztürk, köşesinde Diyanet'in hac kurası ile ilgili iddiaları ve kura sistemindeki şüpheleri gündeme getirdi. 11 yıldır hac kurasında çıkmayan Diyanet Eski Denetçisi Recep Sanal'ın da değerlendirmelerine yer verilen yazıda, hacca gitmede siyasi ve idari makam sahiplerine ayrıcalık tanındığı, torpilli hacın yaygın olduğu ve hac organizasyonunda yolsuzluklar olduğu öne sürüldü.

Hayatını kaybedenler, kaybolanlar... Bu yıl hacı olmak tam bir meşakkatti!

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.