Lise mezunu girişimciden milyarder iş adamına: İşte Türkiye’nin konuştuğu Şanlıurfalı aile ve şirketi…

Şanlıurfalı girişimci Feridun Geçgel ve Astor şirketi, son yıllarda Türkiye'nin en çok konuşulan isimleri haline geldi. 90'lı yıllarda mobilya sektöründe başlayan girişimcilik serüveni, 2005 yılında satın alınan Astor Transformatör ile bambaşka bir boyuta taşındı ve bugün 3 milyar dolar piyasa değeri olan bir şirkete dönüştü. İşte Şanlıurfalı Geçgel Ailesi'nin ve Astor'un dikkate değer başarı hikayesi….

Lise mezunu girişimciden milyarder iş adamına: İşte Türkiye’nin konuştuğu Şanlıurfalı aile ve şirketi…

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şanlıurfalı girişimci Feridun Geçgel ve Astor şirketi, Türkiye iş dünyasının gözde isimleri arasında yer alıyor. Geçgel ailesinin öncüsü Feridun Geçgel'in serüveni, 90'lı yıllarda mobilya sektöründe başladı ve 2005 yılında Astor Transformatör'ü satın almasıyla dönüm noktasına ulaştı. O günden bu yana Astor, 90'dan fazla ülkeye ihracat yaparak Türkiye'nin önde gelen şirketlerinden biri haline geldi. 
Feridun Geçgel, girişimcilik serüvenine lise eğitiminden sonra adım attı. Önceleri elektrik ve elektronik malzemeleri satışıyla başlayan iş hayatı, 2005 yılında Astor'u satın almasıyla büyük bir dönüşüm yaşadı. Astor, o tarihten bu yana büyük bir başarıyla yönetilmekte ve 2023 yılında borsaya açılarak yatırımcıların ilgisini çekmişti.

 
Geçgel ailesi, Şanlıurfa Suruç kökenli Şeddadiler ailesinden gelmektedir ve iş dünyasında köklü bir geçmişe sahip. Feridun Geçgel'in liderliğinde, aile önce Özgüney Elektrik A.Ş. ve ardından transformatör üretimi alanına adım attı. Astor'un satın alınmasıyla birlikte, şirketin değeri hızla arttı ve bugün 91.6 milyar TL piyasa değerine ulaştı.

Astor'un büyük hissedarı Feridun Geçgel, Forbes Dergisine göre (dünyada ve Türkiye'de milyarderleri izleyen ve her sene milyarderler listesini açıklayan dergi) 2.6 milyar dolar ile Türkiye'nin yeni dolar milyarderlerinden biri. 
Son zamanlarda dikkat çeken Şanlıurfalı Geçgel ailesi ve şirket ile ilgili merak edilenleri ünlü ekonomist Barış Soydan anlattı. 
İşte Şanlıurfalı Geçgel Ailesi'nin ve Astor'un dikkate değer başarı hikayesi:

AİLE ŞİRKETİ OLAN ASTOR 

Feridun Geçgel Astor'un en büyük ortağı bununla birlikte aslında Astor kalabalık bir aile şirketi. Geçgel ailesi, Şanlıurfa Suruç'taki en güçlü aşiretlerinden Şeddadilere mensup olan bir aile.   Astor şirketi, 2005 yılında Geçgel ailesi tarafından 3 milyon dolara satın alındı. Geçgel ailesi, 1990'lı yıllarda çeşitli sektörlerde faaliyet gösteriyordu.  Aile üyelerinden Feridun Geçgel (şu anki Astor Yönetim Kurulu Başkanı) mobilya işindeydi. Kardeşi Faik Geçgel, 90'lı yılların başında Özgüney adlı kurduğu şirkette elektrik taahhüt işleri yürütüyordu.

TRAJEDİ İLE BAŞLAYAN BÜYÜME

1990'lı yılların sonuna gelindiğinde Geçgel ailesi bir trajedi yaşadı. Feridun Geçgel'in kardeşi Faik Geçgel, ğeçirdiği bir trafik kazasında eşi, çocuğu ve iki kardeşiyle birlikte hayatını kaybetti. Bu trajedi sonrasında Feridun Geçgel kardeşi Faik Geçgel'in kurduğu Özgüney Elektrik'in başına geçti. Bu süreçte Özgüney Elektrik'te işler hızlı büyümeye başladı, mobilya işlerinin önemi ise giderek azaldı. Bunun üzerine Feridun Geçgel, mobilya işinden tümüyle çıkmaya karar verdi.

BESE TRANSFORMATÖR SATIN ALINDI

Geçgel ailesinin asıl atılımı, Ankara'da kurulu olan 'Bese Transformatör' adlı tarnsformatör üreticisi olan fabrikanın 1 buçuk milyon dolara satın alınmasıyla geldi.  Böylece Feridun Geçgel ve ailesi transformatör işine girdi.  2005 yılında, Ankara'nın transformatör alanındaki köklü şirketlerinden Astor'u sadece 3 milyon dolara (şu anda 3 milyar dolar piyasa değeri olan şirketi) satın alındı ve aile Astor'u büyütmeye başladı.

“TRANSFORMATÖR ÜRETİMİ DÜNYADA ÖNEMLİ BİR ŞEY”

Bir süre sonra Sancak ailesi yani Ethem Sancak ile tanınan aile Feridun Geçgel'e Astor'u, üstelik sadece isim haklarını 50 milyon dolara satın alma teklifi yaptı.  Geçgel ailesi başlangıçta bu teklife sıcak baktı ancak tam o dönemde bir transformatör ihalesi için aile Afrika'ya (Nijerya) gitmişti.  Türkiye'den gelen transformatör üreticileri olarak en iyi şekilde ağırlandılar. 

Feridun Geçgel, Afrika'da kendilerine gösterilen ilgi üzerine kardeşi Enver Geçgel'e, ülkede tanındıkları için değil transformatör üreticileri oldukları için bu kadar özen ve alaka gördüklerini, transformatör üretiminin dünyada önemli bir şey olduğunu söyledi.  Enver Geçgel ise kardeşiyle aynı fikirde değildi.  Şirketi satıp birkaç benzin istasyonu alıp rahat ederiz diye teklifte bulundu. Ancak Feridun Geçgel karalıydı ve şirketlerini Sancak ailesine satmaktan vazgeçti.

Astor, Geçgel ailesinde kalınca işi en iyi noktaya götürebilmek adına aile yatırım yapmaya karar verdi. Önceleri fabrika Sakarya'da daha büyük bir araziye taşınmak istendi fakat bu karara Astor'un yöneticilerinden ve mühendislerinden itiraz geldi.  Bunun üzerine Ankara'da kalıp büyük bir yatırım yapma kararı alındı ve Sincan'daki 200 milyon dolarlık yatırımla kurulan Astor'un yeni modern fabrikasının inşasına başlandı.  Sincan'da 2018 yılında bu fabrika açıldığında Feridun Geçgel henüz tanınmayan bir isimdi.  2024 yılına gelindiğinde ise Feridun Geçgel, Forbes Dergisinde Trafo Kralı başlığıyla Türkiye'nin yeni dolar milyarderi olarak yer aldı.

90'DAN FAZLA ÜLKEYE İHRAÇ

Astor bugün ürettiği transformatörleri 90'dan fazla ülkeye ihraç ediyor. Şirket, 2023 yılını 16.9 milyar lira ciroyla kapattı.  Aynı yıl vergi öncesi karı ise 53.8 milyar liraydı ve yüzde 34'e varan favök marjı yani faiz amortisman vergi öncesi kar marjı Astor'u borsanın en değerli şirketlerinden birine dönüştürdü. Şirket, 91.6 milyarlık piyasa değeri yaklaşık 3 milyar dolara karşılık geliyor. Finnet 2000'e göre Feridun Geçgel'in Astor'da yüzde 70.90'lık hisse payı var. Diğer aile üyelerinin payı ise yüzde 24.03 iken Astor Holding Anonim Şirketinin de yüzde 5.01 payı var. Yine Finnet 2000'e göre büyümeye devam eden şirketin 2024 yılının ilk üç ayının son bilançosuna göre yüzde 364.66 geçen yılın aynı dönemine göre karını arttırdı. 123 milyon liradan 572 milyon liraya çıkardı ve stockkeys.dat satış hasılatına göre 2024'ün ilk üç ayında 5.8 milyar liraydı geçen yılın aynı döneminde 3.2 milyar lira satış hasılatı yani ciro elde etmişti. Net esas faaliyet karı ise geçen yılın aynı döneminde 767 milyon liraydı 2024 yılının aynı döneminde ise 1.47 milyar liraya yükseldi.

 Kaynak: Barış Soydan

VİDEO-FOTO: BARIŞ SOYDAN
Lise mezunu girişimciden milyarder iş adamına: İşte Türkiye’nin konuştuğu Şanlıurfalı aile ve şirketi…

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.