Türkiye'de en güvenilmeyen medya kuruluşları hangileri?

Oxford Üniversitesi Reuters Gazetecilik Çalışmaları Enstitüsü’nün geleneksel Dijital Haber Raporu yayımlandı. Raporda Türkiye’de en güvenilmeyen medya kuruluşları belirlendi. İşte detaylar…

5

Oxford Üniversitesi Reuters Gazetecilik Çalışmaları Enstitüsü’nün geleneksel Dijital Haber Raporu yayımlandı. 47 ülkede 94 bin 943 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmada, Türkiye’de en güvenilmeyen medya kuruluşları arasında A Haber, ATV ve Sabah ilk sıralarda yer aldı.

 

TÜRKİYE’DE HABERLERE GÜVEN YÜZDE 35’TE KALDI

Araştırmaya göre, Türkiye’de haberlere olan güven seviyesi yüzde 35 olarak belirlendi. Bu oran, Türkiye’de haber tüketicilerinin büyük bir bölümünün medya kuruluşlarına karşı güvensiz olduğunu ortaya koyuyor.

 

ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ

Raporda, katılımcılara 15 medya kuruluşunun ismi verilerek, bu kuruluşlarda yayımlanan haberlere ne kadar güvendikleri 0-10 skalasında soruldu. Anketin puanlama sistemi ise şöyle:

0-4 puan: 'Güvenmiyorum'

5 puan: 'Ne güveniyorum ne de güvenmiyorum'

6-10 puan: 'Güveniyorum'

Marka ismini duymamış olan katılımcılar sonuçlardan hariç tutuldu. Araştırma, "Katılımcıların bir markayı güvenilir bulup bulmadıkları öznel yargılarına bağlıdır ve puanlar, temel güvenilirliğin nesnel bir değerlendirmesi değil, kamuoyunun toplamlarıdır" uyarısıyla yayınlandı.

 

EN GÜVENİLMEYEN MEDYA KURULUŞLARI

Rapora göre, Türkiye'de en güvenilmeyen medya kuruluşları sırasıyla A Haber, ATV ve Sabah oldu. Bu kuruluşların güvenilirlik puanları ise şu şekilde:

A Haber: Güven yüzde 35, Nötr yüzde 17, Güvenmiyorum yüzde 48

ATV: Güven yüzde 36, Nötr yüzde 19, Güvenmiyorum yüzde 45

Sabah: Güven yüzde 39, Nötr yüzde 21, Güvenmiyorum yüzde 40

 

EN GÜVENİLİR MEDYA KURULUŞLARI

Raporda, en güvenilir medya kuruluşları ise NOW TV, Cumhuriyet ve NTV olarak sıralandı. Diğer medya kuruluşlarının güvenilirlik puanları ise şu şekilde:

TRT Haber: Güven yüzde 45, Nötr yüzde 18, Güvenmiyorum yüzde 37

Hürriyet: Güven yüzde 42, Nötr yüzde 24, Güvenmiyorum yüzde 34

Milliyet: Güven yüzde 44, Nötr yüzde 24, Güvenmiyorum yüzde 33

Kanal D Haber: Güven yüzde 42, Nötr yüzde 26, Güvenmiyorum yüzde 32

Show TV Haber: Güven yüzde 43, Nötr yüzde 26, Güvenmiyorum yüzde 31

 

KAMU YAYINCISI TRT’YE GÜVEN AZALDI

TRT, güvenilirlik açısından üç puan kaybetti. Bu durum, kamuoyunun TRT’ye yönelik eleştirilerini ve güvensizliğini yansıtıyor.