Havalimanlarında güvenlikte yeni dönem! Elle arama zorunluluğu geliyor

Meclis'te komisyonda kabul edilen yeni teklifle, havalimanlarındaki güvenlik uygulamaları yeniden düzenleniyor. Bu düzenleme, havalimanı girişlerinde tüm yolcuların cihazla aranmasını zorunlu kılacak. Cihazla yapılan aramanın yetersiz kaldığı durumlarda ise elle arama yapılacak. Kendisinin veya eşyasının elle aranmasını kabul etmeyen yolcular uçağa binemeyecek.

5

Havalimanlarında yeni dönem başlıyor.

Havalimanlarındaki güvenlik uygulamaları ve denetimleri, Uluslararası Sivil Havacılık Anlaşması olan Chicago Sözleşmesi’ndeki şartlara göre yeniden düzenleniyor.

GÜVENLİK ÜST SEVİYEYE ÇIKARILIYOR

Yeni düzenleme ile havalimanı girişlerinde güvenlik önlemleri artırılacak. Polisin gözetiminde, özel güvenlik görevlileri tarafından gerçekleştirilecek denetimlerde, yolcuların üstü, eşyaları, bagajları ve kargoları teknik cihazlarla ve gerektiğinde elle aranabilecek. Şüpheli görülen eşyalar açılabilecek ve taşınması yasaklı nesneler 'emanet'e alınabilecek.

CEZALAR ARTIYOR

Uçakta işlenen suçlarda pilotların yetkili makamlara bilgi vermemesi durumunda 20 bin liradan 500 bin liraya kadar para cezası uygulanacak. Ayrıca, uçuş izni almadan veya sivil havacılık ya da mülki idare amirlerince belirlenen alanlar dışında İHA-dron uçuran ve güvenlik güçlerince tespit edilen kişiler 60 bin lira ceza ödeyecek.

Bu teklifin bayram sonrasında Meclis Genel Kurul gündemine gelmesi bekleniyor. Yeni düzenleme ile havalimanlarındaki güvenlik uygulamalarının uluslararası standartlara uygun olarak daha da sıkılaştırılması hedefleniyor.