Yurtdışı çıkış harcına dev zam hazırlığı! Yüzde 1000…

Maliye kamu gelirlerini artırma hedefi doğrultusunda yurtdışı çıkış harcında büyük bir artışa hazırlanıyor. Mevcut durumda 150 lira olan yurtdışı çıkış harcının, 10 kat arttırılması hedefleniyor.

5

Ekonomi yönetimi, kamu gelirlerini artırma hedefi doğrultusunda yurtdışı çıkış harcında büyük bir artışa hazırlanıyor. Mevcut durumda 150 lira olan yurtdışı çıkış harcının, 1000 lira ile 1750 lira arasında yeniden belirlenmesi gündemde. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, işlem vergisinden vazgeçildiğini açıklarken, yurtdışı çıkış harçlarına yönelik bu olağanüstü zam hazırlığı dikkat çekiyor.

 

ZAM ORANLARI ŞAŞIRTICI BOYUTLARDA

Öngörülen artış oranları oldukça yüksek. Harcın 1000 lira olarak belirlenmesi durumunda artış oranı yüzde 566 olacakken, 1750 lira olarak belirlenmesi halinde bu oran yüzde 1066'ya çıkacak. Bu artış, özellikle sık sık yurtdışına çıkan vatandaşları yakından ilgilendiriyor. Ekonomim'den Canan Sakarya'nın haberine göre, Mart 2022 tarihinde 50 liradan 150 liraya çıkarılan yurtdışı çıkış harcının düşük kaldığına dair değerlendirmeler sonrası bu artışın yapılması kararlaştırıldı.

2023'TE NE KADAR HARÇ TOPLANDI?

2023 yılında yurtdışı çıkış harçlarından 1 milyar 311 milyon lira tahsil edildi. 2024 yılının ilk dört ayında ise 427 milyon lira gelir sağlandı. Bu harçlardan elde edilen gelirlerin bir kısmı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na (TOKİ) aktarılıyor. Geçmiş yıllara bakıldığında, 2018 yılında 15 lira olan yurtdışı çıkış harcı Temmuz 2019’da 50 liraya, Mart 2022’de ise 150 liraya yükseltilmişti.

KİMLER HARÇTAN MUAF?

Yurtdışı çıkış harcından muafiyetler ise belirli gruplar için geçerli. Yurtdışında oturma izni bulunanlar, ticari amaçla yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçlarda çalışan mürettebat ve 7 yaşını doldurmamış çocuklar bu harçtan muaf tutuluyor. Bu muafiyetler, yurtdışına çıkış sırasında ilgili belgelerin ibraz edilmesi koşuluyla uygulanıyor.

TBMM GÜNDEMİNDE VERGİ PAKETİ

Bayram tatilinin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) gündeme gelecek olan vergi paketi, yurtdışı çıkış harçlarındaki bu artışı da kapsayacak. Ekonomi yönetimi, kamu gelirlerini artırmak için vergilerde birçok istisna ve muafiyeti kaldırmaya hazırlanıyor. Bu kapsamda, özellikle borsa ve kripto para işlemlerine yönelik vergi düzenlemeleri tartışılmış ancak işlem vergisinden vazgeçilmişti.