Kent Konseyi seçiminde usulsüzlük iddiası! Demokratik Kent Girişimi hukuki süreç başlatıyor

Şanlıurfa Kent Konseyi Seçimli Olağan Genel Kurulu'nda yarışan Prof Dr. Ali Öztürkmen yönetimindeki Demokratik Kent Girişimi grubundan çarpıcı iddialar geldi. Grup, yapılan seçimlerin usulsüzler yapıldığını iddia ederek, hukuki süreç başlatma kararı aldıklarını ve şehrin demokrasisini savunmaya devam edeceklerini vurguladı.

5

Kent Konseyi Seçimli Olağan 11. Genel Kurulu, dün saat 14:00’de Mehmet Akif İnan Konferans salonunda yapıldı. 

HARTAVİOĞLU SEÇİMİ KAZANDI

Seçimden önce Recep Akyol ve Abdulkadir İkbal adaylıktan çekilmesiyle Ali Rıza Öztürkmen'in başkan adayı olduğu Demokratik Kent Girişimi ile Süleyman Hartavioğlu'nun başkan adayı olduğu Gelecek İçin Kent Topluluğu listeleri yarıştı.

Resmi olmayan sonuçlara göre 262 oy alan Süleyman Hartavioğlu, Şanlıurfa Kent Konseyi’nin yeni başkanı seçildi.

Demokratik Kent Girişimi yazılı bir açıklama yaparak seçimde usülsüzlükler yapıldığını ileri sürdü.

ŞANLIURFA KENT KONSEYİ: USULSÜZLÜKLER YAPILDI

Ancak seçim sırasında gergin anlar yaşanırken, Demokratik Kent Girişimi yazılı bir açıklama yaparak seçimde usulsüzlükler yapıldığını iddia etti. 

Açıklamada, 9 Haziran 2024 tarihinde gerçekleşen genel kurulun iptal edilmesi ve sorumlular hakkında hukuki işlem başlatılması için yetkililere başvuracaklarını belirtildi.

Demokratik Kent Girişimi'nin açıklamasında, genel kurul öncesinde delegasyon seçimlerinde yaşanan şaibelerin düzeltilmesi taleplerinin dikkate alınmadığı ve seçimin usulsüz bir şekilde yapıldığı iddiaları yer aldı. Ayrıca, divan başkanının tarafsız olmadığı ve yönetmelik gereği seçilemeyecek bir kişinin divan başkanı olarak belirlendiği öne sürüldü.

Grup, yapılan seçimlerin usulsüz olduğunu belirterek, hukuki süreç başlatma kararı aldıklarını ve şehrin demokrasisini savunmaya devam edeceklerini vurguladı.

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

Şanlıurfa Kent Konseyi’nin resmi sayfasından yapılan duyuru ve gazeteye verilen ilanda yönetmeliğin 11.maddesi gereğince Kent Konseyi Seçimli Olağan Genel Kurulu’nun çoğunluklu olarak yapılacağı yer Şair Nabi Kültür Merkezi olarak belirlenmiş; saati 09:00 olarak açıklanmıştır.  

Ancak delegasyona gerekli bilgilendirme yapılmadan kongre saati ve yeri usülsüz bir şekilde değiştirilmiştir. Olağan Genel Kurul öncesinde Yönetim kurullarını belirleyecek delegasyon seçimlerinde şaibe olduğu ve delegasyon olarak belirlenen kişilerin kendilerinden habersiz bir şekilde telefonla aranmak suretiyle kaydedildiği; bunun düzeltilmesi gerektiği sözlü ve yazılı olarak talep edilmiştir. Yine delegasyonların belirlenirken masa başında sahte evrak düzenlemek suretiyle yapıldığı; demokratik yollardan kazanılması mümkün olmayan seçimin paravan dernekler üzerinden ele geçirilmeye çalışıldığı açıktır. Bugüne kadar kentin sivil toplum örgütlerinden herhangi birinin desteğini alıp delege olamayan Karşı liste’de yer alan başkan adayları dahil 4 kişi’nin spor kulüpleri üzerinden delegasyonları yapılarak yönetim listesine koyulmaları; 

yine karşı listede yer alan bir Doktor’un hekim olduğu halde kendisini muhtarlar derneği üzerinden delegasyona yazdırmasını; yapılan delagasyon yönetiminin usulsüzce organize bir şekilde gerçekleştiğinin en açık ispatıdır. 

Olağan Genel Kurulda ise Kent Konseyi Yönetmeliği ve Şanlıurfa Kent Konseyi Yönergesinde yer alan ilgili maddeler gereği Divan Başkanı seçilecek kişinin herhangi bir listede yer alamayacağını belirtmemize rağmen talebimiz reddedilmiş olup karşı; listede yer alan kişi divan başkanı olmuştur. Başkan seçilen bu kişinin ve yanındaki diğer divan üyesinin; yukarda bahsedilen paravan spor kulüpleri ve usulsüz delegasyon yapmak konusunda bağlantılarını tüm kamuoyu bilmektedir. 

Seçimlerde oy kullanacak delegasyon listesi’nin 08/06/2024 tarihinde açıklanmış olması; itiraz sürecinin işletilmeden ertesi gün seçimin olması hasebiyle Genel Kurulun iptal edilmesi gerektiği hususunda Divana yazılı dilekçe talepte bulunmamıza rağmen en başından beri taraf olan divan; mevcut tüzüğe rağmen talebimizi hukuksuzca genel kurulda oylamaya sunmuş ve tüm taleplerimizi gerekçesiz olarak reddetmiştir.

Şanlıurfa Kent Konseyi kurulduğu günden bugüne kadar yapılan Olağan Genel Kurulda hiçbir usul ve esasın işletilmediğine şahit olduk .  Gizli oy açık sayım olması gereken Olağan genel kurulda herhangi bir seçmene oy kullandırtılmadan, Yürütme Kurulu Listelerini ilkokul parmak kaldırma yöntemiyle oylamaya sunulması taraflı olan Divanının yetersizliğinin ve yaşanan durumun vahametinin somut örneğidir. 

Olağan Genel Kurul Yönetmelik ve Yönergeye uygun bir Genel Kurulun yapılması gerektiğini gerekçeleriyle sunduğumuz itirazlar neticesinde gizli oy ve açık sayım ile oy kullanmaya ikna edilmiştir. Ancak Kent Konsey Divanında olması gereken tarafsızlık ve liyakatin olmamasından kaynaklı oy verme işlemi Dünya’nın hiçbir seçiminde olmayacak şekilde 75 dakika ile sınırlandırılmış; 17:00 da başlatılan oy verme işlemi 18.15 te sona erdirilmiştir. Divan tarafından yapılan seçimlerde sandıklardan 23 zarf fazla çıkmış olup; kimlik kontrolünün yapılmadan oy kullandırıldığı tüm delegasyon ve kamuoyunca görülmüştür. 

Tüm bunlarla birlikte yaşanan tartışmaların temel sebebinde seçim esnasında yaşanan hukuksuzluklar, tarafsız olmayan divan kontorlünde yapılan seçim ve ilçe Seçim Kurulundan hiçbir görevlinin olmaması da usule uygun bir Genel Kurulun yapılmadığının kanıtıdır.

Demokratik Kent Girişimi olarak belirtmek isteriz ki ; Kadim halkların yaşadığı şehrimize demokrasinin hüküm sürdüğü ve yaşanabilir bir toplumun sözünü veriyoruz.”