Tasarrufta yapay zeka projesi! Bakan Şimşek açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamunun harcamalarında verimliliği artırmak ve tasarruf sağlamak amacıyla yapay zeka destekli muhasebe ve ileri analitik projenin hayata geçirileceğini aktardı.

5

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Tedbirleri Genelgesi doğrultusunda Bakanlık tarafından yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Yapılan açıklamalarda, kamunun harcamalarında verimliliği artırmak ve tasarruf sağlamak amacıyla yapay zeka destekli muhasebe ve ileri analitik projenin hayata geçirileceği belirtildi.

Mehmet Şimşek, yapay zeka konusunun önemine dikkat çekerek, son Milli Güvenlik Kurulu toplantısında bu konunun ele alındığını ve Türkiye'nin bu alandaki yeteneklerinin geliştirilmesinin vurgulandığını ifade etti. Ayrıca, Bakanlık kaynaklarının daha verimli kullanılacağını ve gereksiz harcamaların önleneceğini vurgulayan Şimşek, teknoloji kullanımıyla hizmet kalitesinden ödün verilmeyeceğini belirtti.

Bakan Şimşek, Tasarruf Tedbirleri Genelgesi çerçevesinde, Bakanlık ve diğer kamu kurumlarında tedbirlerin dikkatle planlandığını ve kademeli olarak uygulandığını aktardı. Bu kapsamda, kamu mali idaresinde dijital uygulamaların yaygınlaştırılacağı ve muhasebe-harcama sistemlerinin bilgi altyapısının güçlendirileceği ifade edildi.

 

YAPAY ZEKA DESTEKLİ TASARRUF PROJELERİ DEVREDE

Özellikle vurgulanan bir proje ise "Yapay Zeka Destekli Muhasebe ve İleri Analitik Projesi" oldu. Bu projeyle, kamu harcamalarında verimlilik, kalite, hız ve tasarruf sağlanması hedefleniyor. Buna ek olarak, yapay zeka destekli risk odaklı mali denetim altyapısının oluşturularak iç ve dış denetim faaliyetlerine katkı sağlanması planlanıyor.

Projede Türkiye'nin teknoloji alanındaki önemli kurumlarından TÜBİTAK BİLGEM'in teknoloji paydaşı olduğu belirtildi. Şimşek, projenin ön hazırlık çalışmalarının iki ayda tamamlanarak, 12 ay gibi kısa bir sürede yapay zeka destekli harcama ve ödemelerin gerçekleştirilmesinin hedeflendiğini açıkladı.

 

BÜYÜK DEĞER KAZANDIRACAK BİR PROJE

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu projenin ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını ve kamu harcamalarına nitelik olarak değer kazandıracağını belirtti. Tasarruf Tedbirleri Genelgesi'ni somut bir projeyle destekleyerek, ülke ekonomisine katma değer sağlayacaklarını ifade etti.