Şanlıurfa kavurucu sıcaklara teslim olurken, artan sıcaklıklar beraberinde istenmeyen bir misafir sivrisinekleri getirdi. Haziran ayında bile bunaltıcı seviyeye ulaşan sıcaklıklar, sineklerin de çoğalmasını tetikledi ve Şanlıurfa adeta bir sinek istilasına uğradı.
Yaz aylarının en korkulu rüyası olan sivrisinekler, sadece can sıkıcı olmanın ötesinde, insan sağlığını da tehdit ediyor. Yapılan araştırmalar sivrisineklerin bulaşıcı hastalık taşıdığını ortaya koyarken, her ne kadar oldukça ufak canlı varlıklar olsalar da sivrisinekler bulundukları ortamda büyük huzursuzluğa neden oluyorlar. Özellikle günün büyük bir kısmını evde ya da iş yerinde geçirenler için sinek istilası, hayatı çekilmez hale getirebiliyor.
Şanlıurfa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Abdullah Açıkgöz, sivrisineklerin sağlık açısından da tehdit oluşturduğunu vurgulayarak, özellikle "şark çıbanı" adı verilen hastalığın yayılmasında sineklerin rolüne dikkat çekti.
AÇIKGÖZ: BUNLARDAN BİRÇOK HASTALIK İNSANLARA GEÇEBİLİYOR
“Bu hastalığın insanlara geçmesinde de sineklerin büyük etkisi var.” diyen Açıkgöz konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Yaz mevsiminin gelmesiyle haşerelerin artması olağan. Bizim öncelikle kendi hijyenimizi ve kendi evimizdeki hijyeni sağlamamız lazım. Mutlaka çöplerimizi evde fazla tutmamalı ve çöplerin ağzını kapatmalıyız. En kısa sürede de çöp toplama noktalarına bırakmalıyız. Çünkü sivrisinekler ve karasinekler sağlık açısından tehlikeli. Bunlardan birçok hastalık insanlara geçebiliyor. Özelikle bölgemizde geçmişten bu döneme ‘şark çıbanı’ diye bir hastalık var. Bu hastalığın insanlara geçmesinde de sineklerin büyük etkisi var. O yüzden sineklere karşı korunmalıyız.”
“SİVRİSİNEK MÜCADELESİNDE YEREL YÖNETİMLERE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR”
Sineklerle mücadelede yerel yönetimlerin rolüne dikkat çeken Açıkgöz, belediyelere önemli görevler düştüğünü vurguladı.
Havaların ısınmasıyla birlikte artan sinek aktivitesinin önüne geçmek için belediyelerin belirli önlemler alması gerektiğini kaydeden Açıkgöz, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:
“Sivrisinek mücadelesinde yerel yönetimlere büyük görev düşüyor. Belediyelerin bu noktada kendine düşen görevlerini yerine getirmeleri önemli. Havaların ısınmasıyla birlikte çöp konteynerlerinin her gün belli aralıklarla düzenli olarak toplanması ve etrafının dezenfekte edilmesi lazım. Sulama dönemi başladı. Sulak alanların da mutlaka ilaçlanması lazım. Belediyelerin sineklerin yumurtlama dönemlerini ve yavrulama dönemlerini takip etmesi ve bu dönemlerde mutlaka ilaçlama yapması gerekir. Bizim de yapmamız gereken şey insanları bilinçlendirmek. Bilinçli bir şekilde bu yaz dönemini hastalıklardan korunarak, minimize ederek geçirmek”.
Kaynak: Mustafa Ekinci
0 Yorum