Şanlıurfalılar neden ölüyor?

TÜİK’in paylaştığı 2022 yılı ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerine göre, Şanlıurfa'da geçen yıl 6 bin 692 kişi çeşitli nedenlerle hayatını kaybetti. Bu ölümlerin en yaygın sebepleri dolaşım sistemi hastalıkları ve tümörler olarak belirlendi.

5

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerini paylaştı.

Verilere göre Şanlıurfa’da 2022 yılında 6 bin 692 kişi çeşitli nedenlerle hayatını kaybetti.

ŞANLIURFALILAR NEDEN ÖLÜYOR?

Şanlıurfa'nın kayıplarının nedenleri detaylı olarak incelendiğinde, dolaşım yolu hastalıkları ölümlerinin 2 bin 163'e ulaştığı görüldü. İyi ve kötü huylu tümörlerin sebep olduğu ölümler ise 678 olarak kaydedildi. Kentte yaşayanların solunum sistemi hastalıklarından kaynaklanan ölüm sayısı 376 iken, sinir sistemi hastalıkları nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 236 olarak belirlendi. Beslenme ve metabolizma ile ilgili hastalıkların yol açtığı ölümler ise 271 olarak kaydedildi.

Ayrıca, COVID-19 salgınının etkisiyle kentte 39 kişi yaşamını yitirdi. Diğer hastalıkların sebep olduğu ölümler 1537 olarak belirlenirken, bilinmeyen nedenlere bağlı ölümler ise 740 olarak kaydedildi.

TÜİK'ün verileri, Şanlıurfa'da halk sağlığını en çok tehdit eden faktörlerin dolaşım sistemi hastalıkları ve tümörler olduğunu gösteriyor. Bu hastalıklara karşı önlem almak ve erken teşhis için gerekli adımları atmak hayati önem taşıyor.