Kasaptan manava, kuaförden bakkalına müşterilerinden ödemeleri IBAN ile alıp fatura kesmeyen esnafa kötü haber Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan gelmişti. Denetim için düğmeye basan ekipler tüm para transferlerini didik didik incelemeye başladı. Cezalar ise kapıda…
Esnaf, banka POS cihazlarının komisyon oranları ve alışveriş bedelinin tahsil sürelerinin 45 güne yaklaşması nedeniyle IBAN ile ödeme almaya başladı. Bu durum ise vergide usulsüzlük ve haksız rekabete neden olduğu için Hazine ve Maliye Bakanlığı harekete geçirdi. Müşterilerinden IBAN yoluyla ödeme alan ve alışveriş karşılığında fiş-fatura kesmeyen esnafa ceza verilmesine karar verildi. Ceza bedeli de belli oldu. Fatura kesmeyenlere her bir fiş için 3 bin 400 TL özel usulsüzlük cezası verilecek.
Sürecin nasıl işleyeceğine dair tüm merak edilenlerin yanıtını ise Şanlıurfa Barosu Yönetim Kurulu üyesi ve Saymanı Av. Mahmut Tanrıkulu, Gazete İpekyol okurları için verdi.
“VERGİ KAÇIRMAK İÇİN IBAN’DAN PARA TRANSFERİ İSTENİYOR”
IBAN ile ödeme yapan esnafın vergi kaçırmak için bu yola başvurduğunu dile getiren Av. Tanrıkulu “Eskiden esnaflar kredi kartı ile yapılan alışverişleri pos cihazlarından geçirip öyle satış yaparlardı .Ancak son dönemlerde yeni nesil pos cihazları denilen akıllı pos cihazları çıktı. Bu akıllı poz cihazları aynı zamanda yazar kasa ile entegrelidir. Poz cihazından geçen bir kredi kartının slipti aynı zamanda fatura niteliğindedir. Bu, kayıtlara direk fatura ve fiş kesme olarak geçtiği için bir takım esnaflar bunun vergisinden kaçmak için yapılan satışları IBAN’dan para transferi şeklinde talep etmektedirler” dedi.
KAÇIRDIĞINIZ VERGİ BEDELİNDEN DAHA BÜYÜK BEDELLER ÖDEYEBİLİRSİNİZ…
Her bir fiş için belirlenen ceza bedeli ve üst limit hakkında da bilgiler paylaşan Av. Tanrıkulu ufak bir vergi ödemekten kanaç esnafın daha ağır bedellerle karşılaşabileceğine dikkat çekti ve “Bir fişin cezası yapılan işlemin yüzde 10’u kadardır. Bununla birlikte en alt ceza ise 3 bin 400 TL’dir. Söz gelimi yapılan işlem 2 bin TL’lik bir işlem ise bu işlemden dolayı kesilecek ceza 3 bin 400 TL’dir; ancak işlemin 1 milyon TL olduğunu varsayarsak bu işlem sebebiyle esnafa kesilecek ceza 100 bin TL’dir. Yani yapılan işlemin yüzde 10’udur. 1 yıl içinde aynı işlemden dolayı kesilecek cezanın üst limiti 1 milyon 700 bin TL’dir” ifadelerini kullandı.
DİREK PARA CEZASI MI KESİLECEK? ESNAFIN İTİRAZ HAKKI VAR MI?
Esnafın IBAN üzerinden yapılan ödemeler için mutlaka fatura düzenlemesi gerektiğini söyleyen Av. Tanrıkulu bu kuralı ihlal edenleri için sürecin nasıl işleyeceğini şu sözlerle anlattı:
“Siz bir esnaf iseniz ve sizin hesabınıza para transferi yapılıyorsa, bu durum kural olarak esnaf olmanız sebebiyle yapmış olduğunuz satışın bedeli olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla esnafın hesabına gelen para ile ilgili fiş veya fatura düzenlemesi gerekmektedir .Peki esnafa gelen para ile ilgili fiş veya fatura düzenlenmemişse ne olacak, direk para cezası mı kesilecek ? Hayır! Vergi dairesi esnafa ihbarname gönderecek, esnaf vergi dairesine davet edilecek, bu paranın fiş veya faturası istenilecek, fiş veya fatura yoksa bu durum tutanağa bağlanacak ve esnafa ceza tarh edilecektir. Vergi ve ceza tarh edildikten sonra esnafa bu ceza tebliğ edilecek. Bu tebliğe karşı esnafın 30 gün içerisinde 3 hakkı bulunmamakta. Bu 30 günlük süre hak düşürücü süredir.
1- İndirim talep etme hakkı
2- Uzlaşma Komisyonu ile uzlaşma talep etme hakkı
3- Dava açma hakkı…
Görevli mahkeme ise Vergi Mahkemeleridir.”
FİŞ İSTEMEYEN TÜKETİCİ DE SORUMLU ANCAK CEZA YOK…
Esnaf kadar fatura almayan tüketicinin de sorumlu olduğunu belirten Av. “Vergi usul yasasında fiş almayan da vermeyen de sorumludur. Fiş almayanın vergi usulsüzlük sorumluluğu bulunmaktadır. Ancak uygulamada fiş almayanın sorumluluğuna pek gidilmemektedir, sadece esnafa ceza yazılmaktadır” dedi.
0 Yorum