Enflasyon verileri açıklandı! Son 18 ayın zirvesi

TÜİK, Mayıs ayına ilişkin TÜFE verilerini açıkladı. Mayıs ayında enflasyon, aylık yüzde 3,37, yıllık ise yüzde 75,45 oranında gerçekleşti. Bu veriler, son 18 ayın en yüksek enflasyon rakamı olarak kaydedildi. Açıklanan rakamlarla beraber milyonlarca memur ve emekliye verilecek olan zam oranı da netleşmeye başladı.

5

ŞANLIURFA - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini açıkladı. Mayıs ayında enflasyon, aylık yüzde 3,37, yıllık ise yüzde 75,45 oranında gerçekleşti. Bu veriler, son 18 ayın en yüksek enflasyon rakamı olarak kaydedildi. Bu gelişme, milyonlarca memur ve emeklinin merakla beklediği Temmuz ayında yapılacak maaş zam oranlarının belirlenmesine de ışık tuttu.

 

MAAŞ ZAMLARI İÇİN KRİTİK VERİLER AÇIKLANDI

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, memur ve emeklilerin yılda iki kez aldığı toplu sözleşme zammına ek olarak beş aylık enflasyon farkı da netleşti. Ocak ayında yüzde 6,70, Şubat'ta yüzde 4,53, Mart'ta yüzde 3,16, Nisan'da yüzde 3,18 ve Mayıs'ta yüzde 3,37 olarak kaydedilen enflasyon oranları, beş aylık dönemde toplam yüzde 22,72'ye ulaştı.

 

HAZİRAN AYI VERİLERİ BEKLENİYOR

Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte, yılın ilk altı ayına dair veriler netleşecek ve memur ile emeklilerin maaş zam oranları kesinleşecek. Şu ana kadar kaydedilen beş aylık enflasyon oranı olan yüzde 22,72, memur ve emekli maaşlarındaki artışın habercisi. Ancak, Haziran ayı verileri, bu oranların nihai hale gelmesini sağlayacak.

 

ENFLASYONUN YÜKSEK SEYRİ DEVAM EDİYOR

Son 18 ayın en yüksek enflasyon oranlarına ulaşılması, ekonomik koşulların zorluğunu gözler önüne seriyor. Yüksek enflasyon, vatandaşların alım gücünü olumsuz etkiliyor.