Şanlıurfa’da binlerce tapu sahibini ilgilendiren flaş gelişme: Sistem değişti!

Şanlıurfa’daki tapu sahiplerinin de aralarında bulunduğu milyonlarca tapu sahibinin dikkat etmesi gereken önemli bir gelişme yaşanıyor. Emlak vergisi sisteminde köklü bir değişiklik öngören yeni bir düzenleme taslağı hazırlandı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunuldu. Bu tasarı, Meclis'ten geçmesi halinde, gayrimenkul alım-satımlarında ve emlak vergisi ödemelerinde önemli değişikliklere yol açacak.

5

Şanlıurfa’daki tapu sahiplerinin de aralarında bulunduğu milyonlarca tapu sahibini yakından ilgilendiren flaş bir gelişme yaşandı. Emlak sektöründe yeni bir düzenleme gündemde ve bu durum hem alanın hem de satanın cebini yakabilir. 

DETAYLAR NELER?

Yeni düzenleme ile emlakların değeri, belediye rayiç bedeli yerine devletin belirleyeceği bölgesel rayiç bedeli üzerinden hesaplanacak. Bu sayede gayrimenkuller üzerinden daha fazla vergi elde edilmesi hedefleniyor.

TASARI CUMHURBAŞKANI'NA SUNULDU

Vergi kayıplarını önlemek için hazırlanan tasarı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e sunuldu. Tasarının bu hafta içinde Meclis'e sunulması bekleniyor.

SATIŞ YILINA BAKILMAKSIZIN VERGİ KESİLECEK

Mevcut uygulamada, konut, dükkan veya arsanın satın alındıktan 5 yıl sonra tekrar satılması halinde gelir vergisi alınmıyordu. Yeni tasarıya göre ise herhangi bir yıl sınırı olmaksızın tüm satış işlemlerinden elde edilen kazançlar için gelir vergisi ödenecek. Bu sayede şehirleşmenin yarattığı arsa ve imar rantı da vergilendirilmiş olacak.

TAPUDA GERÇEK SATIŞ BEDELİNİ GÖRMEK MÜMKÜN OLACAK

Ekonomim'de yer alan habere göre, düzenlemenin en önemli maddelerinden biri de bölgesel rayiç bedel uygulamasına geçilmesi. Bu sayede taşınmaz satışlarından elde edilen gelirlerin gerçek değeri üzerinden vergilendirilmesi sağlanacak.

GAYRİMENKUL BİLGİ SİSTEMİ KURULUYOR

Konut, dükkan veya arsanın değerlerine yönelik veriler ile mülkiyet bilgilerinin tutulmasına yönelik Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi'ne entegre bir gayrimenkul değer bilgi merkezi kurulacak. Tapudaki her işlem bu merkezdeki bilgilere ve taşınmazla ilgili ekspertiz raporuna dayandırılarak yapılacak.

HARÇLAR VE EMLAK VERGİLERİ ARTABİLİR

Bölgesel olarak rayiç bedel tespit edilerek, tapu harcı ödemeleri ve emlak vergisi ödemeleri bu bedel üzerinden hesaplanacak. Bu durum, milyonlarca taşınmazın rayiç bedel üzerinden ödediği vergileri büyük oranda artıracak.

EMLAK VERGİLERİNİN VE TAPU HARÇLARININ ARTMASI BEKLENİYOR 

Emlak sektöründe yeni bir düzenleme gündemde ve bu durum milyonlarca tapu sahibini yakından ilgilendiriyor. Yeni düzenleme ile emlak vergilerinin ve tapu harçlarının artması bekleniyor. Bu durumun alıcı ve satıcılar üzerinde nasıl bir etkisi olacağını zaman gösterecek.