Gazeteci Meltem Suat'ın araştırmasına göre, bu durum özellikle göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı Harran, Ceylanpınar ve Akçakale ilçelerinde görülüyor. Bu ilçelerde her 100 gebeden 15'i 15 yaşındayken, yerli nüfusun yoğun olduğu Halfeti, Viranşehir ve Suruç'ta bu oran yüzde 6'ya düşüyor.
Araştırmanın bir diğer çarpıcı sonucu ise, Şanlıurfa'daki adölesan doğumların yetkililer tarafından bildirilmemesi ve bu nedenle çocuğun ailesine herhangi bir cezai işlem uygulanmaması.
GAZİANTEP VE KİLİS'TE DE DURUM CİDDİ
Şanlıurfa'nın yanı sıra Gaziantep ve Kilis'te de durum pek iç açıcı değil. TÜİK verilerine göre Gaziantep'te kaba doğum hızı binde 16,3 ve bu oran Türkiye'de 9. sırada yer alıyor. Kentte 2023 yılında toplam 779 bin 969 bebek dünyaya geldi. Gaziantep'te ikamet eden geçici koruma altındaki Suriyelilerin ortalama doğurganlık hızı ise 5,3 seviyesinde.
Kilis'te ise doğurganlık hızı 1,80. Fakat bu istatistik aldatıcı olabilir. Çünkü Kilis'te de ikamet eden geçici koruma altındaki Suriyelilerin ortalama doğurganlık hızı 5,3'ün üzerinde.
Şanlıurfa, Gaziantep ve Kilis'teki bu veriler, aile planlaması hizmetlerine erişimin yetersizliği ve erken yaşta evliliklerin yaygınlığı gibi birçok soruna işaret ediyor. Bu sorunların çözümü için acil önlemler alınması gerekiyor.
Kaynak:
0 Yorum