Epilepsili kadınların gebelik süreci: Uzmanından dikkat çeken öneriler

Özel Metrolife Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Serkan Topçu, epilepsili kadınların da sağlıklı bebekler doğurabileceğini ve hamilelik döneminde ilaçlarını kesmemeleri gerektiğini vurguladı. Dr. Topçu, epilepsili kadınların gebelik süresince nöroloji ve kadın-doğum uzmanları tarafından yakından izlenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

5

ŞANLIURFA- Özel Metrolife Hastanesi'nden Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Serkan Topçu, epilepsi hastalarının gebelik sürecinde dikkat etmeleri gereken önemli noktalara değindi. Uzm. Dr. Topçu, epilepsili kadınların gebelik döneminde nöroloji ve kadın-doğum uzmanları tarafından yakından izlenmesi gerektiğini belirtti.

"İlaç kullanan epileptik annelerin sağlıklı bebek doğurma oranı %90-95 civarındadır," diyen Uzm. Dr. Topçu, epilepsili bir kadının gebe kalmadan en az altı ay önce nöroloji uzmanına başvurması ve gebelik kararı verilmeden en az üç ay önce folik asit alımına başlaması gerektiğini vurguladı.

Topçu, "Plansız gebeliklerde, doktor danışılmadan ilaçların kesilmesi ciddi riskler doğurabilir," uyarısında bulunarak, gebelikte epilepsi nöbetlerinin sıklaşabileceğine dikkat çekti.

Epilepsili annelerin doğum sonrası bebeklerini emzirebileceklerini belirten Uzm. Dr. Topçu, ancak hamilelik sırasında bazı ilaçların bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti ve doktorla sürekli iletişimde kalmayı önemli bir adım olarak nitelendirdi.

"Hamilelik sırasında epilepsi nöbetlerinin fetüs için çeşitli riskler oluşturabileceğini ve düzenli doktor takibinin şart olduğunu belirtmek istiyorum," diyen Uzm. Dr. Topçu, epilepsi hastalarının da sağlıklı bebekler doğurabileceğini vurgulayarak, kadın hastalıkları doğum ve nöroloji uzmanlarıyla planlı bir gebelik süreci geçirmenin en doğru yaklaşım olduğunu dile getirdi.

Epilepsi hastaları ve potansiyel anne adayları için Uzm. Dr. Serkan Topçu'nun bu önerileri, gebelik sürecinin sağlıklı bir şekilde yönetilmesinde önemli bir rehber niteliği taşıyor.

EPİLEPSİ NEDİR?

Epilepsi, kasılma, istemsiz hareketler ve bilinç kaybı gibi nöbetlerle meydana gelen beyin hastalığıdır. Nöbet anlarında ani ve kısa süreli bilinç değişikliği veya kaybı, istemsiz hareketler veya kasılmalar meydana gelir, bu hareketler kollarda veya bacaklada sallanma şeklinde görülebilir. Epilepsi genellikle ömür boyu sürer fakat nöbet kontrolü doğru şekilde sağlanabildiğinde kişi normal bir hayat sürdürebilir.