Erdoğan: Darbecileri asla unutmayacağız, yeni anayasa milli bir ödev

27 Mayıs Darbesi'nin 64. yıl dönümünde Türkiye Yüzyılı Anayasası Sivil Anayasa Güçlü Türkiye Sempozyumu"nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, darbelerin ve muhtıraların artık Türkiye'de sona erdiğini vurgulayarak, darbecileri asla unutmayacaklarını ve affetmeyeceklerini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca darbeciler tarafından yapılan anayasa ile yola devam edilemeyeceğini belirterek yeni anayasanın sinyalini verdi.

5

İSTANBUL- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 27 Mayıs Darbesi'nin 64. yıl dönümünde İstanbul'da Adnan Menderes Kongre Merkezi Özgürlük ve Demokrasi Adası'nda düzenlenen "Türkiye Yüzyılı Anayasası Sivil Anayasa Güçlü Türkiye Sempozyumu"nda konuştu.

 

"MERHUM MENDERES VE ARKADAŞLARINI HER ZAMAN ŞÜKRANLA ANACAĞIZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında merhum Başbakan Adnan Menderes ve arkadaşlarını anarak, "Bu millet, Menderes ve arkadaşlarını her zaman şükranla ve idamlarına engel olamamanın mahcubiyetiyle hatırlayacaktır. Üzerinden değil 64 sene, asırlar bile geçse darbecileri unutmayacağız ve affetmeyeceğiz. Yassıada mahkemelerinde yaşanan hiçbir sahne ve alınan hiçbir karar tesadüf değildir," dedi.

 

"MİLLETİN ÖZGÜR İRADESİ MAHKUM EDİLDİ"

Erdoğan, Yassıada mahkemelerinde yargılanan Menderes ve arkadaşlarının şahsında milletin özgür iradesinin mahkum edildiğini belirtti. "Bu ülkede kimin muktedir olduğu iktidar gücünün kimde olduğu milletin hafızasına kanla yazılmak istenmiştir. 27 Mayıs'ın karanlık gölgesi her 10 yılda bir tekrarlanan darbelerle milli iradenin peşini bırakmadı," diye konuştu.

 

"DARBE VE MUHTIRALAR DÖNEMİ KAPANMIŞTIR"

Türk siyasi tarihinin en fazla darbe girişimine maruz kalan hükümet olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "17-25 Aralık girişimiyle seçilmiş iktidarı alaşağı etmeye yeltendiler. 15 Temmuz darbe teşebbüsü ile doğrudan şahsımızı, TBMM'yi ve milletimizi hedef aldılar. Ancak, bu ülkede artık darbeler ve muhtıralar dönemi kapanmıştır. Türkiye'de iktidara gelmenin tek yolu, milletin iradesinin özgürce tecelli ettiği sandıktır," dedi.

 

YENİ ANAYASA VURGUSU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mevcut anayasanın darbecilerin çizdiği bir çerçevede olduğuna dikkat çekerek, yeni bir anayasa yapılmasının milli bir ödev olduğunu vurguladı. "1961 Anayasası'nın millete ve milli iradeye zorla giydirdiği deli gömleği 1982'de daha da daraltılmıştır. Mevcut darbe anayasası ile yola devam edemeyiz. Cumhuriyetimizin 100. yılının darbe anayasası ile geçirilmesi siyaset kurumu adına mahcubiyet kaynağıdır," ifadelerini kullandı.

 

İSRAİL'E TEPKİ

Konuşmasında İsrail'in Refah mülteci kampına düzenlediği saldırıya da değinen Erdoğan, "İsrail mülteci kampına füze yağdırmıştır. Bu katliam, terör devletinin kalleş yüzünü bir kez daha ifşa etmiştir. Netanyahu, ülkesinde köşeye sıkışmaktadır ve daha fazla kanla siyasi ömrünü uzatamaz. Tıpkı Hitler gibi lanetle anılmaktan kurtulamayacaklardır," dedi.