Kilometrelerce yol gidiyorlardı: Şanlıurfalıların lüks telefon tutkusuna bir engel daha!

Döviz kurundaki artış ve vergiler nedeniyle fahiş fiyatlara ulaşan telefonlar, yurt dışından getirilen telefonlara olan ilgiyi artırmıştı. Özellikle Şanlıurfa gibi sınır illerde vatandaşlar, kilometrelerce yol kat ederek Kuzey Irak'tan daha uygun fiyatlı telefonlar getiriyordu. Ancak artık o da mümkün olmayacak.  Alınan yeni karara göre, yolcular yanlarında sadece tek bir cep telefonu ile yurda giriş yapabilecek. İkinci telefonlar ise, gümrükte el konularak 3 aya kadar bekletilecek ve ancak yolcunun tekrar yurt dışına çıkışı sırasında iade edilecek.

5

Son birkaç yıldır akıllı telefon fiyatlarında ciddi bir yükseliş söz konusu. Bu artış ülkede döviz kuru ve vergiler ile birlikte kaçak telefon satışlarına veya yurt dışından daha uyguna getirilen telefonlara talebi artırdı. Şanlıurfa’da ise birçok vatandaş Kuzey Irak’ta son model telefonların fiyatlarının Türkiye’ye göre daha avantajlı olması nedeniyle kilometrelerce yol gidiyor.

Ancak artık o da mümkün olmayacak. Sabah'ta yer alan habere göre yurtdışından telefon getirenler için yeni bir karar alındı. Karara göre birden fazla cep telefonu ile yurt içine dönen yolcular, getirdikleri 2. telefonu fazladan gümrük vergisi ödese de yurda sokamayacak.

VERGİSİ ÖDENSE DE KABUL EDİLMEYECEK

Yurtdışından yolcu beraberinde getirilen birden fazla cep telefonunun, fazladan gümrük vergisiyle yurda sokulması uygulamasına yasak geldi.

2. TELEFONA GÜMRÜKTE EL KONULACAK

Yeni düzenlemeyle yurtdışından vatandaş gümrük vergisi ödeyerek dahi yurda ikinci telefonu sokmak istese buna izin verilmeyecek. 2. telefona gümrükte el konulacak. Yolcu yeniden yurtdışına çıktığında el konulan telefon kendisine iade edilecek.

3 AYA KADAR GÜMRÜKTE BEKLETİLEBİLİNECEK

Bu durumdaki cep telefonlarının 3 aya kadar gümrük ambarlarında bekletilmesi istenebilecek.