ANKARA- Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan düzenlemeler kapsamında, sözleşmeli öğretmen istihdamı yönetmeliğinde önemli değişiklikler yapıldı.
Sözleşmeli öğretmen alımlarında mülakat puanlarının ağırlığı azaltıldı. Artık mülakat puanları, önceki uygulamaya göre yüzde 50 düşürülecek.
Kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa İl Başkanı İbrahim Coşkun, konuyu yargıya taşıdıklarını belirterek, bir açıklama yaptı.
Coşkun yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“ÖĞRETMEN ATAMALARINDA
MÜLAKAT UYGULAMASINI YARGIYA TAŞIDIK...
“14.05.2024 tarihli ve 32546 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile öğretmenliğe atamaya esas sözlü sınav başarı puanı KPSS puanının yüzde 50’si ile sözlü sınavdan alınan puanın yüzde 50’si alınarak belirlenmiştir.
Kamu vicdanında karşılığı olmayan, ürettiği sosyal maliyet telafi edilemeyen, öğretmen adayından çok mağdur üreten mülakatla öğretmen atama hatasının hâlâ devam ettirilmesinin kabulü ve izahı mümkün değildir.
Öğretmen istihdamında sözleşmeli öğretmenlik uygulaması, süreçleri ve sonuçları itibarıyla sorunlu, çözüm yerine sorun üreten bir istihdam türü iken bir de bu sürecin mülakat yoluyla sürdürülmesi, eğitim-öğretime zarar vermekte, kamuya olan güveni aşındırmakta, kamu vicdanını yaralamakta ve adalet duygusunun zedelenmesine neden olmaktadır.
Bugüne kadarki uygulamalar göstermektedir ki öğretmen atamalarında mülakat, öğretmen adayının mesleki bilgi ve mesleki yeterlilik düzeyini ölçmeyi öncelememekte, adayın öğretmenlik mesleğine uygunluğunu ve yetkinliğini değerlendirememekte, öğretmen yeterliliklerinin ve eğitim-öğretimin niteliğinin artırılmasına katkıda bulunamamaktadır. Bunun üzerine, bir de sürecin şeffaf ve denetlenebilir bir tarzda yürütülememesi, gerçekte mülakatın istenen amacı sağlamadığını, başlı başına bir sorun alanına dönüştüğünü ortaya koymaktadır.
Mülakatın, kamu vicdanını yaralayacak ve kamu yönetiminin hukuk devletine bağlılığını sorgulatacak tarzda bir ‘aday eleme aracı’ olarak algılandığı göz önünde tutularak öğretmen adayının mesleğe yetkinliğini ve yeterliliğini tespit etmek amacını karşılamadığı görülmelidir.
Öğretmen seçiminin mülakatla yapılması, yapılan mülakatlar çerçevesinde adayların kazanma ya da kaybetme nedeninin objektif bir şekilde izah edilememesi, yıllarca emek vererek okumuş ve birçok yazılı sınavdan geçmiş, bu suretle yetkinliğini ve yeterliliğini fazlasıyla ispat etmiş öğretmen adaylarının farklı komisyonlarca mülakatla elenmesi adalet duygusunun zedelenmesine neden olmaktadır.
Eğitim-Bir-Sen olarak her platformda, öğretmen atama sürecinde mülakatın yersiz ve gereksiz bir atama prosedürü olduğunu, hiçbir amaca hizmet etmediği gibi öğretmenlik mesleğine somut hiçbir katkısının olmadığını defaatle ifade ettik.
Maşeri vicdanı yaralayan, hakkaniyet kıstasları tartışmaya açık sözleşmeli öğretmenlik istihdamı uygulamasına da, bunun yolu olan mülakatla öğretmen alımına da karşı olduğumuzu, bu uygulamanın sona erdirilmesi zorunluluğunu bir kez daha dile getiriyoruz.
Söz konusu düzenlemeye Genel Merkezimiz karşı Danıştay 2. Dairesi’nin 2024/1722 Esas sayılı dosyasında açtığımız davayla, sözleşmeli öğretmenlik istihdamında mülakata ilişkin 652 sayılı KHK’nin ek 4. maddesinin Anayasa Mahkemesi’ne götürülerek iptali ile Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmelik’in 12. maddesine eklenen 5. fıkradaki “Sözlü sınav...” ibaresi ve “...ile sözlü sınavdan alınan puanın %50’si...” ibarelerinin iptalini talep ettik”.
Kaynak:
0 Yorum