Şanlıurfa’da bu hastalıkları yaşayanlar dikkat! 10 yıl erken emekli olabilirsiniz

Malulen emeklilik, çalışma yeteneğini kaybeden sigortalılara sağlanan bir sosyal güvence ödeneğidir. Şanlıurfa'da kanser, epilepsi, demans, Parkinson gibi birçok hastalığı yaşayan vatandaşlar, 10 yıl erken emeklilik hakkına sahip olabilir. Peki malulen emekli nasıl olunur? Malulen emeklilik için aranan şartlar nelerdir? Malulen emeklilik başvurusu için hangi belgeler gerekir? İşte malulen emeklilik için sahip olunması gereken şartlar...

Şanlıurfa’da bu hastalıkları yaşayanlar dikkat! 10 yıl erken emekli olabilirsiniz

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
reklam alanı

ANKARA- Malulen emeklilik aylığı, çalışma yeteneğini kaybeden sigortalılara sağlanan bir sosyal güvence ödeneğidir. Bu aylık, sigortalının iş göremezlik ödeneği ile birlikte ödenirken, eğer sigortalı çalışmaya devam edemez duruma gelirse, iş göremezlik ödeneği kesilir ve sadece malulen emeklilik aylığı ödenir.

Bu durumda, malulen emeklilik aylığı sigortalının ekonomik güvencesini sağlamaya yönelik bir destektir. Ayrıca, sigortalının vefat etmesi durumunda, malulen emeklilik aylığı dul ve yetimlerine bağlanır.

MALULEN EMEKLİLİK NEDİR?

Meslekte çalışma ve kazanma gücünün tamamını ya da bir kısmını kaybetme durumunda, sürekli bir gelir kaybına neden olan fizyolojik bir risk olarak tanımlanan malullük için oluşturulmuş olan sigorta bu durumdaki vatandaşların mağdur olmalarını engellemek amacındadır.

Malulen emekli olan vatandaşların, kaybettikleri işlerinden dolayı kazanamadıkları geliri telefi etmek için oluşturulan malulen emeklilik için gerekli şartları karşılamaları gerekmektedir.

MALULEN EMEKLİLİK ŞARTLARI NELERDİR?

– Malulen emekliye ayrılacak olan kişinin ister 4A (SSK) ister 4B (Bağ-Kur) ister de 4C (Emekli Sandığı) kapsamında olduğu fark etmeksizin sigortalı çalışmaya başlamasının ardından 10 yıl geçmesi gerekmektedir.

– 10 yıllık bu çalışma süresi boyunca çalışanın en az 1800 günlük bir prim ödemesi ve hizmet süresi olmalıdır.

– Çalışanın, sağlık kurulu tarafından en az %60 ve üstü güç kaybına uğradığı resmi raporlarla tespit edilmelidir ve bu durumun işe başladığı tarihten sonra gerçekleşmiş olması gerekmektedir.

– 4A (SSK) kapsamında çalışan kişinin işten ayrılması gerekir.

– 4B (Bağ-Kur) kapsamında çalışan kişinin ticari faaliyetleri son vermiş olması gerekir. Aynı zamanda bu vatandaşların prim borçlarının da bulunmaması gerekir.

  • 4C (Emekli Sandığı) kapsamında çalışan kişilerin de görevinden ayrılması gerekmektedir.

İşte bu şartları sağlayan bireyler malulen emeklilik şartlarını yerine getirmiş olup emeklilik hakkından yararlanabilir.

MALULEN EMEKLİLİK HANGİ HASTALIKLARI KAPSAR?

Kanser (Baş ve boyunun yumuşak dokusu, cilt, lenfoma, lösemi, multipl myelom, tükrük bezleri, tiroid bezi, meme, sinir sistemi, akciğer, mide, ince ve kalın barsak, karaciğer, safra kesesi, safra yolları, pankreas, böbrek, mesane, genital yollar, prostat, testis, penis kanserleri)

– Epilepsi

– Demans

– Beyin tümörleri

– Parkinson sendromu

– Serebral palsi

– Multiple Skleroz (MS)

– Zeka gerilikleri (IQ 50 ve altı)

– Şizofreni

– Bipolar bozukluk

– Görme azlığı

– Retina kanamaları

– Yardımsız ayakta durmayı engelleyen denge bozuklukları ile birlikte işitme kaybı

– Anemi

– Kol, bacak gibi organ kaybı

– Behçet hastalığı

– Gastrointestinal kanamalar

– Karaciğer sirozu

– Karaciğer nakli

– Kalp yetmezliği

– Kalp kapak hastalıkları

– Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları

– Solunum sistemi hastalıkları

– Kalp nakli

– Böbrek nakli

– Akciğer nakli

– Tüberküloz

– AIDS

YENİ YASAYA GÖRE MALULEN EMEKLİLİK ŞARTLARI NELERDİR?

5754 sayılı Kanun'un 14. maddesi ile değişiklik yapılmadan önce, başka birinin sürekli bakımına muhtaç olanlar bakımından, 5 yıldan beri sigortalı olmak ve 900 gün prim ödenmiş olması malûlen emeklilik için yeterliyken getirilen düzenleme ile 1800 prim günü ödenmiş olması şartı aranmaktadır.

YÜZDE 40 ÖZÜRLÜ RAPORU İLE NASIL EMEKLİ OLUNUR?

Bu bağlamda prim gün sayıları ve prim yüzdeleri için de engellileri kapsayan tablolara dikkat etmek gerekir. Yüzde 40 engelli emeklilik şartları aşağıdaki gibidir: Yüzde 40 engelliler 15 yıl sigortalılık ve 3600 gün prim şartıyla emekliye ayrılabilir.

 

 

 

Şanlıurfa’da bu hastalıkları yaşayanlar dikkat! 10 yıl erken emekli olabilirsiniz

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.