Şanlıurfa’da özellikle yaz aylarında, serinlemek için kanal ve göletlere giren birçok çocuk ve yetişkinin boğulma haberi geliyor.
DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, bu konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın cevaplaması için Türkiye Büyük Millet Meclis'ine soru önergesi verdi.
Ayan’ın verdiği önergede şu ifadelere yer verildi:
“Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı İbrahim YUMAKLI tarafından Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 23.04.2024
Şanlıurfa’da şehir merkezi ve ilçelerinde yerleşim alanlarında yer alan tarımsal amaçlı sulama kanalları, sulama amaçlı göl ve göletler her yıl pek çok kişinin düşerek ve boğularak ölümüne sebep olmaktadır. Özellikle bölgede oldukça sıcak geçen yaz aylarında başta çocuklar olmak üzere sulama kanallarına serinleme ve yüzme amacıyla giren çok sayıda yurttaş hayatını kaybetmektedir. Kesin olmayan rakamlara göre her yıl 20 ila 50 arası boğulma/düşme/trafik kazası sonucu ölüm haberi gelmektedir.
Basına ve tarafımıza yansıyan haberlerden, yerinde yapmış olduğumuz tespit ve incelemelerden sulama kanalları etrafında herhangi bir koruyucu önleyici tedbir alınmadığı, sulama kanallarının yarattığı tehlikeye dair farkındalık çalışmaları yeterince yapılmadığı, çocukların ve yetişkinlerin yönlendirileceği güvenli ve ucuz yüzme havuzlarının olmadığı anlaşılmıştır.
Her yıl tekrarlanan boğulma vakaları ve tehlike saçmaya devam eden sulama kanallarıyla ilgili alınması gereken önlemlere dair çok sayıda resmi başvuru, öneri ve talep olmasına karşı ilgili kurum ve yapıların görevlerini yerine getirmediği ortadadır. Tarımsal sulama kanallarıyla ilgili önlem ve tedbirleri almak, Tarım ve Orman Bakanlığı’nıza bağlı Devlet Su İşleri (DSİ)’nin görev ve sorumluluğundadır.
Son olarak 23.04.2024 tarihinde Şanlıurfa Haliliye ilçesinde kayıp olan 7 yaşındaki Ömer Faruk Yaşuk isimli çocuğun cansız bedeni sulama kanalında bulunmuştur. Uzun yıllardır devam eden ve Şanlıurfa’nın yaz aylarında temel sorunlarından biri olan bu konuda, yönetmeliklere uygun, ihtiyaca yönelik tedbirlerin alınmaması yaşanabilecek ölümler ve kazaların en önemli sebebidir.
Bu bağlamda;
1. Şanlıurfa’da her yıl yaşanan can kayıplarına rağmen, Devlet Su İşleri’nin yerleşim alanlarında yer alan sulama kanalları çevrelerine, kanal boyunca koruyucu tel örgü, demir parmaklık vb. yapmamasının nedeni nedir?
2. DSİ’nin tel örgülerin çalındığı gerekçesiyle koruyucu önlem almamak yerine, bölgedeki sulama birliklerine zimmet ve bekçi görevlendirmesi yapmamasının nedeni nedir?
3. Sulama kanalları boyunca uyarı levhaları konmamasının, şehir merkezlerinde afiş ve reklam panolarında farkındalık çalışmaları yapılmamasının nedeni nedir?
4. Geceleri sulama kanalları seçilemediği için yaşanan trafik kazalarının önüne geçmek amacıyla sulama kanalları boyunca ışıklı, fosforlu, belirtili işaret ve levhaların yapılmamasının nedeni nedir?
5. Sulama kanallarına düşen kişilerin can kaybı yaşamaması ve kolay bulunabilmesi için ana kanal içine tel veya demir ızgaralar konarak önlem alınması gerekirken, neden bu çalışmalar yapılmamaktadır?
6. Düşme, boğulma vakalarına karşı kanal boylarında ilk yardım ve can kurtaran görevlisi bulundurulmama nedeni nedir? Okullarda ve belediyelerde can kurtaran, ilk yardım eğitimi verilerek halka açık ücretsiz kurslar yapılmamasının nedeni nedir?
7. İhtiyaç olan yerlerde kurtarma amaçlı kayık, cankurtaran simitleri, sudan çekme amaçlı uzun saplı kanca, uygun kalınlık ve uzunlukta ip bulundurulmama nedeni nedir?
8. Belediye başkanlığı, Valilik, Kaymakamlık gibi yerel yönetim ve idarelerle ortaklaşa projeler geliştirilip çocuk ve yetişkinlerin kolay ve ucuz yolda ulaşabileceği güvenli havuzlar yapılmamasının nedeni ve gerekçesi nedir?
9. İl Milli Eğitim Müdürlükleri ile ortaklaşa çalışmalar yapılarak başta çocuklara yönelik farkındalık ve eğitici çalışmalar yapılmamasının nedeni nedir?
10. Son 5 yıllık sürede yerleşim alanlarındaki tarımsal sulama kanallarında boğularak, düşerek hayatını kaybeden çocuk ve yetişkin sayısı nedir? Bakanlığınızın bu konuda yürüttüğü çalışmalar nelerdir?”