Konutta kazandıran ve kaybettiren şehirler! Şanlıurfa'da yatırımcılar hayal kırıklığına uğradı

Son yıllarda enflasyondan korunma aracı olarak öne çıkan gayrimenkul yatırımı, yüksek kredi faizleri ve enflasyon artışı karşısında özelliğini kaybetmeye başladı. Mart verilerine göre ülke genelinde birçok şehirde yıllık bazda konut fiyatları artışı TÜFE'nin altında kaldı. İşte Şanlıurfa’nın değer artış oranı.

5

Geçtiğimiz dönemde enflasyon karşısında birikimlerini korumak için konut alımına yönelen vatandaşlar, mart ayı verileriyle hayal kırıklığına uğradı. TÜİK'ün son verilerine göre Türkiye'de yıllık enflasyon yüzde 68,50'ye ulaşırken, aynı dönemde konut fiyatları ortalama yüzde 57 arttı. TÜFE'ye karşı kazandıran kaybettiren şehirler belli oldu. İşte Türkiye'de konutta en çok kazandıran şehirler açıkladı. 

Şanlıurfa değer artışları yıllık TÜFE’nin altında kalan şehirler arasında yer aldı. 

Gayrimenkul platformu Endeksa'nın verilerine göre, mart ayı itibarıyla Türkiye'de son bir yıllık süreçte konut fiyatları ortalama yüzde 57 arttı. Ortalama metrekare satış fiyatı 25 bin 111 TL olarak hesaplandı. Konut fiyatlarındaki bu artış her şehirde farklı oranlarda gerçekleşti. Bir yıllık enflasyonla kıyaslandığında, TÜFE rakamını geçen şehirler olduğu gibi geride kalanlar da oldu.

Yüzde 68,50 olarak açıklanan TÜFE rakamının üzerinde değer artışları yaşanan ve reel olarak alıcısına kazandıran başlıca şehirler ve yıllık değer artış oranları şöyle sıralandı:

Hatay: Yüzde 84

Ordu: Yüzde 79

Muğla: Yüzde 78

Eskişehir: Yüzde 75

Elazığ: Yüzde 75

Ankara: Yüzde 70

Sakarya: Yüzde 70

Aydın: Yüzde 69

DEĞER ARTIŞLARI YILLIK TÜFE’NİN ALTINDA KALAN BAŞLICA ŞEHİRLER İSE ŞU ŞEKİLDE SIRALANDI:

Kocaeli: Yüzde 60

Yalova: Yüzde 59

Samsun: Yüzde 58

Şanlıurfa: Yüzde 57

Gaziantep: Yüzde 57

İstanbul: Yüzde 56

İzmir: Yüzde 56

Kayseri: Yüzde 56

Çanakkale: Yüzde 54

Mersin: Yüzde 52

Bursa: Yüzde 50

Diyarbakır: Yüzde 50

Antalya: Yüzde 46

Adana: Yüzde 36

Türkiye Gazetesi'ne yer alan bilgilere göre sektör analistleri, “Konut son aylarda yatırım aracı olmaktan uzaklaştı. Yüksek seyreden kredi faizleri de bunda etkili oluyor. Şu anda konut alımlarının büyük çoğunluğunun, kullanım amacıyla gerçekleşen işlemler olduğu görülüyor. Kredi talebi diplerde olduğu için, gerçekleşen alımlarda hane halkı birikimleri devreye giriyor.