Antik Roma ve Edessa Krallığı'nın izleri: Şanlıurfa'da bulunan Gadya Ailesi Mozaiği

Şanlıurfa'nın Balıklıgöl yerleşkesindeki "Kale Eteği Projesi" kapsamında 2017 yılında yapılan kazılarda, tarihi ve kültürel mirasımıza ışık tutacak bir eser daha bulunmuştu. Kazılarda ortaya çıkan Gadya Ailesi Mozaiği, bölgenin zengin tarihini ve yaşamını gözler önüne seriyor.

Antik Roma ve Edessa Krallığı'nın izleri: Şanlıurfa'da bulunan Gadya Ailesi Mozaiği

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
reklam alanı

MS 3. yüzyılın başlarına tarihlenen Gadya Ailesi Mozaiği, MS 6. yüzyılda kullanılan bir mezar odasının tabanını süslediği anlaşılıyor. "Kale Eteği Projesi"nin çalışmaları sırasında, Antik Roma ve Edessa Krallığı'na ait 72 kaya mezarı ve 5 taban mozaiği gün yüzüne çıkarıldı. 

Mozaiklerde yer alan çeşitli motifler ve figürler, o dönemin yaşamına ve kültürel dokusuna dair önemli ipuçları sunuyor.

Gadya Ailesi Mozaiği özellikle dikkat çekiyor. Mozaikte, Gadya Ailesi üyelerine ait olduğu düşünülen dört kişinin resimleri tasvir ediliyor. 

Siyah çerçevelenmiş beyaz fon üzerine işlenen bu büstler, gerçekçi detaylarıyla göz kamaştırıyor. Mozaikteki Süryanice yazıtta, figürlerin kimlikleri ve ilişkileri açıkça belirtilmiş durumda. 

Evin reisi ve mezar sahibi Gadya'nın büstü ile eşi Amma'nın büstü sol yan tarafta yer alıyor. Gadya'nın mesleğinin katip olduğu belirtilirken, alt sol çerçevede ise Gadya'nın oğlu Aftuha'nın büstü ve onun eşi Magdal'ın büstü bulunuyor.

Antik Roma ve Edessa Krallığı'nın izleri: Şanlıurfa'da bulunan Gadya Ailesi Mozaiği

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.