Leben Arapça'da yoğurt anlamına gelir. Lebeniye çorbası da yoğurtla yapıldığı için bu ismi almış olan bir çorbadır. Arap mutfağında çok sık tüketilen lebeniye çorbası, sıcak tüketildiği gibi soğuk da tüketilebilir. Özellikle Şanlıurfa'da sofralarda soğuk tüketimi tercih edilmektedir. Özellikle ilkbahar aylarına geçiş sırasında tüketilen lebeniye çorbası, ki Ramazan ayının da bu döneme denk gelmesi dolayısıyla iftar sofralarındaki yerini almıştır. İçeriğinde yüksek oranda vitamin barındırır. Lebeniye çorbasının en püf noktası ise taze yoğurtla yapılmasıdır. Herkes tarafından kolaylıkla yapılabilecek olan bu tarif, pek çok hastalığa da şifa olacak içeriğe sahiptir. Peki lebeniye çorbası nasıl yapılır?
Lebeniye Çorbası
Köftesi İçin:
200 gram kıyma
1 küçük soğan rendesi
Tuz, karabiber, isot
3 yemek kaşığı pirinç
1 litre su
1 su bardağı haşlanmış nohut
Terbiyesi için:
1 su bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı un
Yarım limon suyu
1 diş sarımsak
Et yada kemik suyu
Yapılışı:
Pirinçler yıkanır, uygun bir tencereye alınır ve üzerine su dökülerek pişmeye bırakılır.
Terbiyesi için bir kasede yoğurt, limon suyu, sarımsak ve un konularak çırpılır. Pişmekte olan pirincin suyu kepçe yardımıyla alınarak çırpılan karışıma eklenip karıştırılır ardından pişen pirincin üzerine ilave edilir. Bu unun topaklanmasını engelleyecektir. Üzerine et suyu ya da kemik suyu eklenir. Ardından nohut ve tuz eklenerek pişmeye bırakılır.
Köftesi için malzemeler yoğurulur ve minik minik yuvarlanır. Yuvarlanan minik köfteler un serpilmiş olan bir tabağa alınır. Ayrı bir tavaya sıvıyağ eklenip köfteler kızartılır. Bir tatlı kaşığı kuru nane de eklenir ve çorba tenceresine dökülür. Yoğunluğu istenilen kıvama geldiğinde yemek hazır demektir.