Şanlıurfa'da baharda yağan yağmurların ardından birçok bitki de yetişmeye başladı. Doğada kendiliğinden yetişen ve bölgede sevilerek tüketilen doğal bitkilerden Kenger, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yemek yapımında kullanılır. Yaklaşık olarak kengerden 10 yemek çeşidi yapılır ayrıca turşusu kurularak da tüketilebilir. Bitkinin içinde yer alan süt ile kenger sakızı yapılır. Akdeniz ve Ege Bölgesinde ise olgunlaşan kengerin başı kavrulup öğütülerek kenger kahvesi yapılır. Kenger otu bazı bölgelerde deve dikeni, dağ kengeri, kangal otu, kenger sakız bitkisi isimleriyle de bilinir. Faydaları ile son dönemlerde oldukça popüler olan otun pek çok farklı kullanımları vardır.
Kengerin dikenlerinden ayıklanması ve temizlenmesi oldukça zor fakat lezzeti için çekilen zorluğa katlanılacak bir lezzet olarak yörede çok seviliyor. Kenger toplamak büyük emek isteyen bir iş, hem evde tüketmek hem pazarda satmak amacıyla bu bitkinin yetiştiği alanlara çoğu zaman kilometrelerce yol yürümek gerek. Üst kısmı dikenli olan kenger, toprak altından çıkarıldıktan sonra bıçakla dikenlerinden arındırılır. Yaklaşık bir ay süren ve zorlu geçen toplama sürecinin ardından toplanan kengerlerin bir kısmı tüketilmek üzere eve götürülürken kalan diğer kısmı ise pazarlarda satışa sunulur.
Kenger Otunun Özellikleri
Kenger ya da Kenker (Gundelia tournefortii), papatyagiller (Asteraceae) familyasından 40–50 cm yüksekliğinde, tüylü çok yıllık, sütlü, dikenli bir otsu bitki türü. Gövdeleri basit veya az dallı, kısa ve kalındır. Yapraklar derimsi, damarlı beyazımsı tüylü, gövdedekiler sapsızdır. Çiçek durumu küreye benzer bir baş şeklindedir. Çiçekler mor, pembe veya kırmızı renklidir. Baş kısmı olgunlukta sarımsı yeşil renk alır ve dikenler hariç 1 cm kadar uzunlukta olup serttir.
Otun gövdesi kısa, kalın ve az dallı olup yaprakları ise tüylü ve damarlıdır. Çok yıllık otsu bir bitki olan kenger, dikenli olup dikenleri üzerinde ise kırmızı ve mor renkli çiçekler bulunur. Dikenin üzerindeki çiçekler, olgunlaşma dönemlinde sarıya dönük yeşilimsi bir renk alır. Kendine has sütü ile diğer otlardan ayrılan kenger, çok zorlu iklim şartlarında dahi ayakta kalabilir. Dikeni ve sakızı ile oldukça ünlü olan kenger otu, düzenli kullanımda pek çok fiziksel rahatsızlığa iyi gelir.
Papatyagiller familyasından olan kenger otu, ülkenin hemen her yöresinde yetiştirilebilen, özellikle karaciğer üzerindeki etkileri ile bilinen ve aynı zamanda 70-80 cm'ye kadar uzayabilen oldukça süslü bir bitkidir. Dağların sarp kayalık bölgelerinde, yüksek yerlerde, iç mekanlarda, çakıllı ve kurak topraklarda da varlık gösterir.
Kenger Otunun Faydaları
Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Diş etlerini kuvvetlendirir ve dişlerin beyazlatılmasına önemli bir katkı sağlar.
Diyabet hastaları için oldukça yararlıdır, kan şekerini dengeler.
Hazımsızlık ve mide şişliğini giderir.
Tansiyonu düzenleyici etkisi vardır.
Kulak zarı iltihabı veya yırtılması gibi sorunlara iyi gelir.
Kanı temizler ve kan akışını düzenler.
Şekeri dengeler.
Halsizlik hissini ortadan kaldırır.
Hücre yenilenmesine destek olur.
Sivilce gibi cilt problemlerinin giderilmesinde etkilidir.
Safra kesesinde oluşan taşların vücuttan atılmasına katkı verir.
Migren ve baş ağrısını azaltır.
Yüz ve çene kaslarını güçlendirir.
Damar tıkanıklığına iyi gelir.
Kenger Otunun İyi Geldiği Rahatsızlıklar
Migren, baş ağrısı
Diyabet
Mide ağrısı
Tansiyon
Vitiligo
Diş eti rahatsızlıkları
Saçkıran
Safra yolu iltihabı
Kulak zarı yırtılması
0 Yorum