Bu tescilli yemek damak çatlatıyor! Unutulmaya yüz tutmuş, Urfa'nın en önemli yöresel yemeği...

Halil İbrahim sofrası ve bereketi ile özdeşleşen ve gastronomi kenti olarak anılan Şanlıurfa, damak tadını önemseyenlerin hem gözüne hem de midesine hitap ediyor. Şanlıurfa'da, Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret belgesiyle tescillenen en önemli yöresel yemeği, hünerli ellerde şekilleniyor, damak tadınıza farklı bir deneyim yaşatıyor. İşte o tescilli yemeğin tarifi...

5

Türkiye'nin önemli gastronomi kentlerinden Şanlıurfa'nın yöresel yemeklerinden 'Boran', coğrafi işaret belgesiyle tescillenmiş ve lezzetini kanıtlamış bir yemek. Birbirinden lezzetli yemekleri ve zengin mutfağıyla bilinen tarihi kent Şanlıurfa'nın tescilli yemeği Borani, hünerli ellerde şekilleniyor. Borani gibi bölgenin diğer bilinen lezzetleri de yeni nesillere geleneksel yöntemlerin yanı sıra patentli olarak da aktarılmak isteniyor.

Şanlıurfa ve çevre illerde sıkça tüketilen borani, et, pancar sapı, kuru soğan, kuyruk yağı, haşlanmış nohut ve baharatlar gibi malzemelerle hazırlanır. Urfa'nın en önemli yemeklerinden biri olan boraninin yapımı için bir gün önceden hazırlıklar başlar. Zahmetli ve zaman alan bir yemek olmasına rağmen sevilerek tüketilen şifa deposu bir yemektir. Kente özgü çok değerli yöresel bir yemek olan borani giderek unutulmaya yüz tutmuş durumda. Urfa'ya özgü bu yöresel yemeğin tarifine bakalım…

Urfa Usulü Borani

Malzemeler:

Köfte Hamuru için:
2 su bardağı ince bulgur (suda bekletilmiş) 
1 küçük boy ince doğranmış kuru soğan 
1 yemek kaşığı domates salçası 
1 yemek kaşığı isot
Tuz 
Yarım su bardağı un 
1 adet yumurta

Borani için: 
100 gr. kuyruk yağı 
1 orta boy ince doğranmış kuru soğan 
Yarım kilo kuşbaşı et (haşlanmış) 
Haşlanmış olacak şekilde 2 su bardağı börülce (lolaz) 
Haşlanmış olacak şekilde 5 su bardağı nohut 
Yarım kilo pazı kökü (ince doğranmış, haşlanmış) 
1 tatlı kaşığı domates salçası 
Karabiber
Tuz

Servis için:
Sarımsaklı yoğurt

Yapılışı:

Hamuru hazırlamak için uygun bir kapta, salça, isot, tuz ve kuru soğanlar, önceden bekletilmiş olan bulgurlara eklenerek yoğrulmaya başlanır. Ardından yarım su bardağı irmik eklenerek yoğrulmaya devam edilir. Un ve yumurta da eklenerek iyice yoğrulur. Kıvamını bulan hamurdan nohut tanesi kadar küçük küçük parçalar alınır ve yuvarlanır. Yuvarlanan yuvalamalar yağda kızartılır.

Uygun bir tencereye kuyruk yağı alınır ve soğanlar eklenerek kavrulur. Yağda kavrulan soğana salça eklenir ve kavrulmaya devam edilir. Salçanın kokusunun çıkmasının ardından önceden haşlanmış olan et eklenir ve karıştırılır. İnce ince doğranıp haşlanmış olan pazılar da eklenerek pişirilmeye devam edilir. Haşlanmış nohutlarda eklendikten sonra haşlanmış olan etin suyu edilir. Üzerine 2-3 parmak geçecek kadar su eklenir. Malzemeler iyice özdeşleşene kadar pişirilir. Haşlanmış olan börülce (lolaz) eklenir ve iyice pişirilir. Pişen yemek servis tabağına alınır üzerine kızartılmış yuvalamalar eklenir. Son olarak sarımsaklı yoğurt eklenir ve yemek hazır.

Kaynak: @semrayetimm