Türkiye'de futbolun heyecan dolu atmosferi, Fenerbahçe ile Galatasaray arasındaki gerginliklerle daha da hararetleniyor. Bu çekişmeli atmosferin içinde Süper Kupa finaline olan ilgi de doruk noktasına ulaştı.
Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) Süper Kupa’nın Şanlıurfa'da oynanacağını açıklamasından sonra kent hakkında yapılan ön yargılı eleştiriler bu heyecanı gölgede bıraktı.
Bu tepkilerin bazıları Şanlıurfa'nın bir futbol şehri olarak görülmemesi, stadyumun altyapı ve teknik olarak yetersiz olduğu gibi gerekçelere dayanıyor. Ancak peşin hükümlerle acımasızlığa varan bu tepkiler, Şanlıurfa'nın Süper Kupa'ya ev sahipliği yapma heyecanını gölgelemeyecek.
Gazete İpekyol olarak bu tepkilerin ardında yatan nedenleri araştırdık, Şanlıurfa'nın Süper Kupa'ya ev sahipliği yapması gerektiğinin de sebeplerini sıraladık.
KİMLER ŞANLIURFA’YA KARŞI?
Final maçının Şanlıurfa’da oynanması kararırın hemen ardından, Ahmet Çakar başta olmak üzere ulusal medyada önemli isimler Süper Kupa'nın Şanlıurfa'da oynanmasına tepki gösterdi.
Ahmet Çakar, “Ah be Türkiye Futbol Federasyonu, siz hiç mi akıllanmadınız. Samsun, Ankara ya da İstanbul dururken niye Urfa? Suriye ile problem yaşadığımız, Ortadoğunun kazan gibi kaynadığı bu dönemde ya Suriye tarafından provokasyon amaçlı bir füze atılsa neler olabileceğini düşünmediniz mi ?" ifadelerini kullanmış, ardından yoğun tepkiler üzerine bu paylaşımını silmek zorunda kalmıştı.
Çakar, son olarak TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi'yi hedef alarak, “Büyükekşi'nin Holdingi Urfa'da iş yeri var, bu yüzden Süper Kupa finalini Urfa'ya verdi” iddiasını gündeme getirdi.
Tepkilerin eksilmediği ortamda bu kez 11 Nisan Stadyumu'nun teknik bakımdan yetersiz olduğu iddiaları gündeme getirildi. Yağız Sabuncuoğlu, 11 Nisan Stadyumu’nda oynanacak Süper Kupa finali maçında stadyumdaki teknik ve altyapı yetersizliği sebebiyle yarı otomatik ofsayt sistemi olmayacağını gündeme taşıdı.
Çevre illerin yerel gazeteleri de maçın kendi illerinde oynanması için yanlış bilgilerle eleştirilerde bulundu. Hatta 11 Nisan Stadyumu’nun yıllar öncesindeki kötü zemininin fotoğrafını bile yeniymiş gibi paylaştılar.
OLUMSUZ YAKLAŞIMIN NEDENİ NE?
Bazıları, bir futbol şehri olarak görmedikleri Şanlıurfa’nın Süper Kupa'ya ev sahipliği yapmaya layık olmadığını düşünüyor. Bu önyargı, Şanlıurfa'nın futbol geçmişine ve altyapısına dair yetersiz bilgi eksikliğinden kaynaklandığı aşikar.
Öte yandan bazı tepkilerin arkasında siyasi sebepler de yatıyor. Şanlıurfa'nın siyasi, coğrafi konumu ve hassasiyeti, bazı çevreler tarafından Süper Kupa'yı Şanlıurfa'da oynatmaya karşı bir argüman olarak kullanılıyor.
PEKİ NEDEN URFA’DA OYNANMALI?
Acımasızlığa varan tepkilere rağmen Şanlıurfa, 7 Nisan'da Süper Kupa'ya ev sahipliği yapmaya hazır. Bu önemli organizasyon, Şanlıurfa'nın futbol kültürüne ve altyapısına dair önyargıların yıkılmasına ve şehrin hak ettiği değeri görmesine katkıda bulunacak. Zaten Şanlıurfa’nın daha önce Fenerbahçe ile Trabzon arasında Türkiye Kupası finaline ev sahipliği yaptığı tecrübesi de var.
Şanlıurfa'nın tarihi ve kültürel zenginliği, misafirperverliği ve gastronomi şehri olarak bilinen kimliği, Süper Kupa'ya eşsiz bir atmosfer katacak. Göbeklitepe, Balıklıgöl, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi gibi dünyaca ünlü tarihi mekanlar ve sıra geceleri, isotu ve çiğ köftesi gibi lezzetler, bu organizasyona katılan tüm misafirlere unutulmaz bir deneyim yaşatacak.
Süper Kupa finalinin Şanlıurfa'da oynanması, şehrin turizmine de önemli katkılar sağlayacak. Bu sayede Şanlıurfa'nın tarihi ve kültürel değerleri daha geniş kitlelere tanıtılmış olacak.
TEKNİK OLARAK SORUN YOK
Şanlıurfa'daki 11 Nisan Stadyumu'nun teknik bakımdan yetersiz olduğu iddiaları gerçeği yansıtmıyor. Yetkililer, statta herhangi bir eksiklik olmadığını ve Süper Kupa finalinin sorunsuz bir şekilde oynanabileceğini belirtti.
11 Nisan Stadyumu, 30 bin kişilik kapasitesiyle Süper Kupa finalini oynayacak yeterlilikte bir stat. 30 bin koltuk kapasitesine sahip olduğu ve stadyumda paratoner, engelli tribünü, soyunma odaları, koridor boşlukları, temsilci ve hakem odaları gibi tüm birimlerin UEFA standartlarında olduğu belirtildi. Şanlıurfa’daki 11 Nisan Stadı'nın seyirci kapasitesi Riyad’da maçın oynanacağı stattan daha yüksek. Ayrıca 11 Nisan Stadı’nın zemini birçok Süper Lig takımının zemininden daha iyi.
ŞANLIURFA: TARİH, KÜLTÜR VE GASTRONOMİ
Şanlıurfa, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle bilinen bir şehirdir. Göbeklitepe gibi dünyaca ünlü tarihi mekanların yanı sıra, misafirperverliği ve gastronomisiyle de dikkat çekiyor. Şehir, Süper Kupa finaline ev sahipliği yaparak bu zenginliklerini daha geniş kitlelere tanıtma fırsatı bulacak.
MÜZE ŞEHİR ŞANLIURFA
Şanlıurfa, tespit edilen taşınmaz kültür varlıkları kapsamındaki eser sayısı ile Türkiye'nin ilk üç-dört şehri arasında gösterilen ve "dünyada en çok arkeolojik kazı yapılması gereken yer" niteliğini hala koruyan bir şehir. Şanlıurfa, adeta açık hava müzesi gibi ve "Müze Şehir Urfa" olarak da anılıyor.
MİSAFİRPERVERLİK
Şanlıurfa'nın misafirperverliği ve hoşgörü ruhu, farklılıkların bir arada uyum içinde yaşandığı kadim bir yer olduğunu gösteriyor. Şehir, barış ve huzurun simgesi olmuş, Albert Einstein'ın da dediği gibi, ön yargıları parçalamak, atomu parçalamaktan daha zor. Şanlıurfa, bu önyargılara karşı dimdik ayakta duracak.
FUTBOL KENTİ OLDUĞUNU GÖSTERECEK
TFF'nin Şanlıurfa'daki kararından geri adım atması beklenmiyor. Bu önemli organizasyon, Şanlıurfa'ya hak ettiği değeri verecek ve şehrin Türkiye'nin önemli bir futbol şehri olduğunu tüm dünyaya gösterecek.
Kaynak:
0 Yorum