Büyükşehir Meclis üyesinden Fırat Nehri'ni koruma çağrısı!

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısında, DEM Parti Meclis Üyesi Sıtkı Dursun, Fırat Nehri'ne zehirli kimyasal sızıntı karışması ihtimaline karşı önerge verdi. Önergede, Büyükşehir Belediyesi’nin zehirli atıklar ve  özellikle zehirli kimyasal olan 'siyanür' maddesinin Fırat Nehri’ne karışmadan acil önlem alınması talep edildi.

5

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi 2024 Yılı Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısının ikinci birleşimi gerçekleşti.

Toplantı, Başkan Vekili Serdar Şeyhanlıoğlu başkanlığında ve meclis üyelerinin katılımıyla Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda düzenlendi. 

Toplantıda açılış ve yoklamanın ardından gündem maddelerine geçildi.

DEM Parti Meclis Üyesi Sıtkı Dursun, Fırat Nehri'ne zehirli kimyasal sızıntı karışması ihtimaline karşı önerge verdi.

Dursun'un önergesinde, zehirli atıkların tarımsal sulama kanalına karışmadan önce önlem alınması gerektiği vurgulandı. Bu kapsamda, tarımsal sulama kanalı vanalarının kapatılması ve nehirden gelen suyun geçici olarak kanala verilmemesi önerildi. Ayrıca, konuda uzman bir bilirkişi heyetinin görevlendirilerek bir hafta boyunca Fırat Nehri'nden, sulama kanalından, göletlerden ve depolardan numuneler alarak gerekli testlerin yapılması talep edildi. Sonuçlara göre, sulama suyunun kamu sağlığı ve güvenliği için belirli bir süre salınmaması istendi.

İşte Dursun’un önergesi:

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MECLİS BAŞKANLIĞINA

1) Bilindiği üzere 13.02.2024 günü saat 17:00 sıralarında ERZICAN ili ILIÇ ilçesi ÇÖPLER KÖYÜ DEĞİRMEN mevkii hudutlarında bulunan altın arama madenin de siyanür ve çeşitli zehirli atıkların bulunduğu, dağ yığınında toprak kayması sonucu, göçük meydana geldiği, maden sahasında çalışan (9) işçinin göçük altında kaldığı bilgisinin alındığı.

2) Bölgede yurtdışı kaynaklı ANAGOLD maden firmasının SİYANÜR ve çeşitli toksin maddelerden oluşan kimyasallarla, vahşi maden arama yöntemi ile bölgemizdeki tarım sulama kaynağı olan FIRAT nehrine sadece 350 metre mesafede altın madeni arama çalışması yaptıkları, vahim ve üzücü olayın meydana geldiği maden ocağını oluşan toprak kayması ile madendeki zehirli atıkların olay anı itibari ile FIRAT nehrine karıştığı nehrin su debisi, sürükleme ve taşıma hızı hesaplandığında zehirli maddelerin ve ölümcül etkiye sahip SIYANÜRÜN çok kısa bir sürede nehir boyunca önce ilimize sonra çevre il ve ilçelerden devamında SURİYE ülkesine ulaşacağı.

3) Fırat nehrinin ŞANLIURFA ve ilçeleri, Mardin ili ve ilçelerine kadar uzanan tarımsal sulama öz kaynağı olduğundan, FIRAT nehri, Bozova ilçesinden Suruç ilçesine, Viranşehir, Harran, Akçakale ve Ceylanpınar ilçeleri sonrası Mardin ili ve ovasına uzanan sulama kanalı ve göletleri vasıtası ile tarımsal sulama yapılmakta, aynı zamanda kısmen de olsa içme suyu olarak kullanılmaktadır.

4) FIRAT nehri üzerinde meydana gelen olay, özel yaşamı ve kamunun genel sağlığını tehdit etmekte, zehirli maddelerin sulama suyuna ve toprağa karışarak insan sağlığına, su içerisindeki canlılara ve toprağa zarar vereceği düşünülmektedir.

Yukarıdaki sayılı nedenlerle, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi olarak bir an önce zaman kaybetmeden İVEDİ olarak ve zehirli atıklar, özellikle zehirli kimyasal olan 'SİYANÜR' maddesinin FIRAT nehri tarımsal sulama kanalına karışmadan, kimyasalların suyu, toprağı, su içerisindeki canlıları zehirlemeden; Tarımsal sulama kanalı vanalarının kapatılarak geçici bir süre kanala ve su hattına, nehirden gelen suyun verilmemesini, Büyükşehir Belediyesi tarafından, konuda uzman bilirkişi heyeti görevlendirilmesini, görevlendirilecek bilirkişi heyeti tarafından FIRAT nehrinde, sulama kanalında, göletler ve depolarda bir hafta süre ile numuneler alınarak yeterli test ve analizlerin yapılmasını, sonuca göre sulama suyunun kamu sağlığı ve güvenliği için belirli bir süre kanallara ve ovaya salınmamasını arz ve talep ederim.”