2013 yılında ortaya çıkarılan ve MS 5. yüzyıla tarihlenen Yukarı Göklü Köyü Mozaiği Haleplibahçe Mozaik Müzesi'nde sanatseverlerle buluşuyor.
Dikdörtgen şekilli taban mozaiği, tek sıra siyah tesserayla çerçevelenen ana sahnede, leylek, ördek, güvercin gibi çeşitli türlerde 11 adet kuş tasviriyle dikkat çekiyor. Kuşlar, yaşam dolu hareketleriyle asma dalları arasında ya yürüyerek ya da üzüme doğru uzanırken betimlenmiş.
Mozaiğin üst kısmında ise, gövdesinin ön kısmı zarar görmüş ancak görkeminden bir şey kaybetmeyen sağa dönük bir tavus kuşu tasviri bulunuyor. Bu muhteşem eseri çevreleyen lotus dizili bir kusak, ardından geometrik desenli bir bordür ve en dışta ise haç benzeri çizgilerle bağlanmış kare ve asılı üçgen dizisi yer alıyor.
Eserin en dikkat çekici detaylarından biri ise, dikdörtgen panoda siyah harflerle yazılmış alt satırlı Grekçe bir yazı içeriyor olması. Yazıda, mozaiğin "483 yılında Aziz Euphemia'nın eşi anısına yaptırıldığı" ifadesi bulunuyor.
Asma dallar ve üzümün Hristiyan ikonografisinde önemli bir yeri bulunur. Bir kantharosun içinden çıkan asma dallar İsa ve ona inananları; üzüm ise son akşam yemeğindeki şarabı simgeler.
Yukarı Göklü Köyü Mozaiği, sadece bir arkeolojik eserden çok daha fazlasını temsil ediyor. Bu tarihi hazinenin keşfi, bölgenin zengin geçmişine ve kültürel mirasına yeni bir ışık tutuyor.
0 Yorum