TİGEM bizi Rusya ve Ukrayna’ya muhtaç bırakıyor

Ceylanpınar’da üretilen ayçiçeği Türkiye’yi dünyanın en çok ayçiçeği üreten ülkeler arasına soksa da verimli topraklarda atıl durumda bırakılan binlerce dönüm toprakta ekim yapılmaması Türkiye’yi Rusya ve Ukrayna’ya muhtaç bırakıyor. Türkiye’nin 2024’te Rusya’dan ithal ettiği ayçiçeği yağının seviyesinin rekor düzeyde olacağı öngörülüyor.

TİGEM bizi Rusya ve Ukrayna’ya muhtaç bırakıyor

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
reklam alanı

Şanlıurfa’da yaklaşık 636 bin dekar alanı kapsayan Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı Ceylanpınar Tarım İşletmesinde son yıllarda yağlık ayçiçeği ekimi artmış durumda. 

TİGEM Ceylanpınar Tarım İşletmesi'nde yaklaşık 65 bin dekarlık alanda ayçiçeği tohumu ekiliyor.

İşletmede her yıl 15-16 bin ton verim bekleniyor.

Toprağın uzun yıllar verimli kalabilmesi için münavebe sistemiyle (nöbetleşe)  tarlalara ayçiçeği ekiminin yapıldığı işletmede, ayçiçeği üretiminin daha geniş alana yayılması hedefleniyor. Ancak her yıl binlerce dönüm de ekilmeden boş kalıyor. 

Daha fazla alanda ekim yapılabilecekken boş bırakılan alanlar Türkiye’nin yağlık ayçiçeğinde Rusya ve Ukrayna’ya bağımlılığına neden oluyor. 

Türkiye uzun süredir Rusya’daki ayçiçek yağının en büyük ithalatçılarından biri. 2024’te Rusya’nın ayçiçek yağında ihracat seviyesini artıracağı öngörülüyor.

Rusya Yağ ve Yağ Birliği, Türkiye'nin Karadeniz bölgesindeki ayçiçek yağının ana alıcısı olduğunu belirterek, Türkiye'nin sadece yurt içi ihtiyacını karşılamak için yılda yaklaşık 1,4 milyon ton ayçiçek yağına ihtiyaç duyduğunu ve Rusya’da ciddi miktarda yağ ithal ettiğini ifade etti. 

TİGEM bizi Rusya ve Ukrayna’ya muhtaç bırakıyor

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.