Sürekli Gözlem Yapan GNNS İstasyonları Ağı ve Ulusal Datum Dönüşümü Projesi (TUSAGA-Aktif / CORS-TR) ile ülke genelinde yeterli sayıda GNSS uydusu görülebildiği ve iletişim imkanlarının mümkün olduğu yerlerde, herhangi bir yer ve zamanda, birkaç saniye içerisinde, santimetre doğruluğunda gerçek zamanlı coğrafi konum bilgisi elde edilebiliyor. Sistem, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) ve Harita Genel Müdürlüğü (HGM) müşterek mülkiyetinde işletiliyor. Ancak TUSAGA-AKTİF sisteminin yetersizliği nedeniyle, uydu ölçümlerinde sorunlar yaşanıyordu. Bu sorunlar, harita mühendislerinin iş üretememesine hatta hatalı ölçümler yapmalarına neden oluyordu.
Şanlıurfa'da, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün kurduğu TUSAGA-AKTİF CORS VRS sisteminin yetersizliği nedeniyle yaşanan uydu ölçüm sorunu, Büyükşehir Belediyesinin devreye girmesiyle çözüldü.
GAZETE İPEKYOL GÜNDEME GETİRDİ
Gazete İpekyol köşe yazarlarından Müslüm Yıldırım ve Harita Mühendisi Yunus Yıldırım; Şanlıurfa'da hatalı uydu ölçümü nedeniyle arsa ve arazi kavgalarının yaşanabileceğine dikkat çekerek, Urfa genelinde yerel yayın yapacak sabit veri noktalarını tesis edilmesini ve bunun paylaşıma açılmasını istedi.
Bunun üzerine Harita Mühendisleri Odası Şanlıurfa Temsilciliği de Büyükşehir Belediyesi ile temasa geçti. Bu girişim sonrası harekete geçen Büyükşehir Belediyesi, kente hizmet verecek uydu ölçüm yerel ağ sistemini kurdu.
Sistemle, mülkiyet ve alt yapı ölçüm işlerinde aktif rol alan harita mühendislerinin iş üretememesi sorunu çözüldü. Hatalı ölçümlerin yapılmasına ve arazi anlaşmazlıklarına neden olan TUSAGA-AKTİF CORS VRS sisteminin yetersizliği de ortadan kalktı.
“SİNYAL ZAYIF OLUNCA KESİCİLER KOLAYCA ÖLÇÜM SİSTEMLERİNİ ÇALIŞAMAZ HALE GETİRİYOR”
Gazete İpekyol köşe yazarlarından Müslüm Yıldırım sistemle ilgili bilgilendirmede bulundu.
Yıldırım, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından kurulan sistemin talebi karşılayamayacak duruma geldiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
“Türkiye’nin birkaç şehrinde var olan bu sistem nihayet Şanlıurfa’da Büyükşehir’in işi yüklenmesiyle kuruldu. Şu anda dünyada GPS sistemi için Amerika, Rusya, Avrupa, Çin, Hindistan ve Japonya onlarca uydu göndermiş durumdalar. Bu ülkelerin sadece konumlama sistemi için onlarca uydusu var. Türkiye’nin tüm işleri için kullandığı uydu sayısı bile bir ülkenin GPS uyduları kadar değil. GPS sisteminde ne kadar çok uydu kullanabilirsen yaptığın ölçüm o kadar hassas hale geliyor. Teknolojisinin eskiliği dolayısıyla Tapu Kadastro sadece Amerika ve Rus uydularını kullanıyor. Ukrayna savaşı sırasında Rus uydularında sorunlar yaşandı. Tek başına Amerika uyduları ise yeterli olmadı. Sinyal zayıf olunca kesiciler kolayca ölçüm sistemlerini çalışamaz hale getiriyor. Üstelik bu iş de bir ülkeye bağımlı kalmak bağımsızlığa bile zarar veriyor. Eski ölçüm yöntemleri rafa kalktığından bu sisteme bağımlı kalıyorsunuz. Öyle ki canı istemediği zaman kaba tabirle şalteri indirirse sudan çıkmış balığa dönüyorsunuz.“
ŞANLIURFA’NIN HER KÖŞESİNDE YÜKSEK HASSASİYETLE ÖLÇÜM YAPILABİLECEK
Kurulan sistemin son model teknoloji ile donatılı olduğunu ifade eden Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin kurdurduğu sistem, tüm ülkelerin uydularına bağlanabiliyor. Bu da Şanlıurfa’nın her köşesinde yüksek hassasiyetle ölçüm yapılabileceği anlamına geliyor. Üstelik kullanılan sistem son teknoloji. Yerli teknoloji şirketinin, il genelinde 5 noktada sistem kurulumunu tamamlayıp Büyükşehir’e teslim etti. Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığının, sistemi Harita Genel Müdürlüğü’ne (Eski ismi Harita Genel Komutanlığı) onaylatma sürecini tamamlayıp kullanıcıların hizmetine açmasını bekliyoruz.”
BÜYÜKŞEHİR STRATEJİK HİZMET ÜRETTİ
Büyükşehir Belediyesi’nin görünmez stratejik bir hizmet ürettiğini belirten Yıldırım, tapu kadastro ve diğer üreticilerin yaptığı gibi belli bir abonelik karşılığında sistemi, maliyeye kayıtlı Harita Mühendislerine açmasının beklendiğinin altını çizdi. Seçim dolayısıyla işin sürüncemede kalıp bürokrasi ile bir kenarda unutulmamasını umduğunu da sözlerine ekledi.
0 Yorum