Salgın onlara yaradı! Şanlıurfa’nın kış hastanesinde yoğunluk

ÖZEL HABER | Şanlıurfa’da havaların iyice soğuduğu ve kar yağışının beklendiği bugünlerde aktarlara ilgi arttı. Vatandaşlar soğuk kış günlerini hastalanmadan geçirmek, bağışıklıklarını artırmak için şifalı bitkilere yöneldi. Yoğunluğun arttığı çarşıda ıhlamur, zencefil, zerdeçal ve adaçayı faydaları nedeniyle yok satarken, aktarlar özellikle ıhlamura talebin arttığını belirtti.

5

 

Şanlıurfa'da kış aylarında yaygın olan nezle ve grip salgınları, hastanelerde yoğunluğa neden olurken, birçok vatandaş doğal çözümlere başvuruyor. Hastalığı evde doğal yöntemlerle atlatmak isteyenler, aktarları ziyaret ederek geleneksel tedavi yöntemlerinden faydalanıyor.

Türkiye genelinde grip salgınıyla mücadele üst seviyelere ulaşmışken Şanlıurfa’da da kış ayı mevsimsel gribi beraberinde getirdi. Mevsimsel gripten korunmak isteyen vatandaşlar, aktarlarda satılan ıhlamur, zencefil, zerdeçal, tarçın, adaçayı gibi bitkilere yoğun talep gösterdi. Influenza ve grip vakalarının yükselmesiyle Eyyübiye’deki tarihi çarşılar bölgesinde bulunan aktar pazarında yoğunluk yaşanıyor.

Bitki çaylarına daha çok ilgi olduğuna dikkati çeken aktarlar, kış aylarında insanların genellikle ıhlamur, adaçayı, zencefil, zerdeçal tercih ederek şifa aradığını belirterek, kış çaylarına talebin arttığını dile getirdi.

En çok ıhlamura talep olduğunu ifade eden çarşı esnafı, fiyatın en çok arttığı bitki çayının da ıhlamur olduğunu söyledi.

DİŞLİOĞLU: SALGIN ARTTIKTAN SONRA BİZİM İŞLER DE ARTTI

Çarşıdaki aktarlardan Mehmet Dişioğlu, salgın arttıktan sonra çarşıda yoğunluk oluştuğunu belirterek, “Salgın arttıktan sonra bizim işler de arttı. Gördüğünüz gibi çarşı kalabalık. Hastaneler de dolu. Virüs var, salgın var… Bir de bu inatçı salgın, geçmeyen türden. O yüzden vatandaşların bitki ve alternatif tıpa yönelmeleri var.” dedi.

Dişlioğlu, fiyatı en çok artan ürünün ıhlamur olduğunu belirtti.

“Toplanması zahmetli diye ıhlamurun fiyatı yüksek” diyen Dişlioğlu, şöyle konuştu:

“Şu anda en çok tüketilen ıhlamur. Sonra adaçayı, kuşburnu zerdeçal, taze zencefil ve papatya, bunlara talep çok. Fiyatlar da uygun. Bizim kendimizin 12 çeşit ürünle hazırladığımız ürünümüz var. Onun da 100 gramı 20 TL. Ihlamurun 100 gramı 50 TL, adaçayının 100 gramı 20 TL. Ortalama 50 ila 100 lira arasında iyi bir kış çayı hazırlanır. Fiyatı en çok artan ürün ıhlamur. Şu anda kilosu 500 TL.  Onun da her yıl fiyatı yüksek. Toplanması zahmetli diye fiyatı yüksek. Bir ağaçtan ortalama 1-2 kilo ıhlamur çıkıyor.” 

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Çarşıdaki diğer bir aktar Ahmet Yaşar da çarşıda yaşanan yoğunluğa dikkati çekti. Yaşar, bitki çaylarının faydalarına ilişkin şunları söyledi: 

“Pazarda şu anda yoğunluk var. Kış ürünlerimiz satılıyor. Ihlamur çok satılıyor. Bitkiler içinde de en iyisi. Adaçayı, papatya, hatmi çiçeği, zencefil, kuşburnu, bunların da satışı iyi. Aroma veya farklı bitkilerin karışımını da isteyen var. Bunlar bağışıklık sistemini güçlendirir, soğuk algınlığına iyi gelir, vücut direncini arttırır.“

“50 TL’LİK KARIŞIM BİTKİ ÇAYI ALIRSANIZ 20-25 GÜN İDARE EDER”

Yaşar, fiyatların çok yüksek olmadığını ve göz görülür fiyat artışının sadece ıhlamurda olduğunu kaydederek, “Fiyatlar normal 50 TL’lik karışım bitki çayı alırsanız 20-25 gün idare eder. Şu an bitkilerde fiyat olarak en çok artan ıhlamur. Fiyatı yüksek, kilosu 600 TL. Genelde gramla satılıyor. Geçen yıl 400 TL’ydi. Fiyatı çok artmadı” diye konuştu.