Kemal Sunal'ın filmi gerçek oldu

“Romatizmam tuttu, yağmur yağacak” ifadesinin bilimsel bir gerçek olduğu doğrulandı. Bilime göre de yağmur yağmadan önce romatizma ağrıları artabiliyor, rüzgârlı havalardan önce migren ağrıları ortaya çıkabiliyor.

5

Hepimizin çevresinde yağmur yağmadan önce dizlerini ovuşturan ya da lodos rüzgârı esince migren ağrıları şiddetlenen birileri vardır. Hatta bu durum eski Türk filmlerine bile konu olmuştur. Meğer insanların hava durumuna göre ağrı çekmesi, bir batıl inanç değilmiş. Bilime göre de yağmur yağmadan önce romatizma ağrıları artabiliyor, rüzgârlı havalardan önce migren ağrıları ortaya çıkabiliyor. 

Hürriyet’te yer alan habere göre, kış aylarında havaların soğuması ile birlikte çevrenizde özellikle ileri yaştaki insanlardan 'Dizlerim, belim, sırtım ağrıyor' gibi şikayetlerine şahit olmuşsunuzdur. Bu insanlar gerçekten yağmur yağmadan birkaç gün önce kas ya da eklem ağrısı çekmeye başlar. Günler öncesinden hissettikleri ağrılar sızılar, oldukça isabetli hava tahminleri yapmalarını sağlar.

ABD'deki Georgia Üniversitesi’nden uzmanların gerçekleştirdiği bir araştırma, kronik ağrı çeken insanlar için hava durumunun tetikleyici bir faktör olabileceğini ortaya koydu. Araştırma kapsamında ankete katılan kişilerin yüzde 70'i davranışlarını hava durumuna dayalı ağrı tahminlerine göre değiştireceklerini söyledi.

Araştırmanın baş yazarı Christopher Elcik, "Hava durumları ile ağrı arasında daha tutarlı ilişkiler buluyoruz, dolayısıyla hava durumuna dayalı ağrı tahminleri yapmak daha mümkün görünüyor" dedi.

Bilim dergisi International Journal of Biometeorology'de yayımlanan çalışmaya 4.600'den fazla kişi katıldı. Migren hastalarının yüzde 89'u hava durumunu ağrı düzeylerini etkileyen bir unsur olarak tanımlarken yüzde 79'u hava durumunun ağrıyı tetiklediğini söyledi.