Şanlıurfa Tabip Odası: Acil servislerde çalışan genç hekimler tükenmiş durumda

Şanlıurfa Tabip Odası, geçtiğimiz haftalarda hayatını kaybeden genç doktor ile ilgili bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamada, genç doktorun intiharının ağır çalışma koşullarından kaynaklandığı belirtilerek, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin ve mobbingin de intiharların önemli nedenleri arasında olduğu vurgulandı.

Şanlıurfa Tabip Odası: Acil servislerde çalışan genç hekimler tükenmiş durumda

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
reklam alanı

 

Şanlıurfa Tabip Odası, Şanlıurfa Eğitim Araştırma Hastanesi çocuk acil bölümü önünde bir basın açıklaması düzenledi.

Açıklamada, "Son zamanlarda ülke genelinde giderek artan hekim intiharlarını kaygıyla takip ediyor ve artmasından endişe duyuyoruz. Tabi ki yaşanan tüm olaylarda birden fazla etmenin, durumun kişilerin psikolojisini etkilediğini hepimiz biliyoruz, ancak hekimlerin son yıllarda giderek artan çalışma ortamındaki zorluklar, mobbing, şiddet gibi önemli mesleki problemler hekimleri tükenmişliğe sürüklemektedir." denildi.

Şanlıurfa Tabip Odası, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Düşünün önünde bulunduğumuz acil servislere yaklaşık 2000’i çocuk olmak üzere günde 5000-5500 arası başvuru olmaktadır. Bu rakam 1 dakikada 4 hastaya yani 15 saniyede bir hastaya bakılmasını gerektirmektedir. Sağlık Bakanı Sn. Fahrettin Koca’nın paylaştığı verilere göre acil servise yapılan başvuruların %80’i acil değildir. Yani acil servislere başvuranların yüzde 80 i acil servislerde tedavi olmayı gerektirecek bir hastalığı olmamasına rağmen acil servise gelmektedir. Özellikle yeni mezun olmuş genç hekimler bu hasta yüküyle karşı karşıya kalmakta ve binlerce hasta ve hasta yakınıyla mücadele etmeye çalışmaktadır. Sizlere soruyoruz; böyle bir ortamda bir insanın hayatını kurtarma stresini düşünebiliyor musunuz? Bu yoğunlukta kalp krizi gibi beyin kanaması gibi acil ve hayati bir durumu atlama riskiyle çalışmayı anlayabiliyor musunuz? Acillerde çoğu zaman su içmeye bile fırsatı olmadan çalışmasına rağmen her an şiddete saldırıya maruz kalma riskiyle çalışmanın nasıl olduğunu hissedebiliyor musunuz? 24 saatte en fazla 5-6 saat dinlenip 18 saat çalıştınız mı hiç? Hastaları, hasta yakınlarını, acil servisi, muayene etmeyi, tahlil sonuçlarını boş verin, günde 1000 kişiye geçmiş olsun diyebilir misiniz? İşte her gün bunlarla baş etmeye çalışıyor, üstüne de hakaretlere, şikayetlere, davalara, yönetici baskılarına maruz kalıyoruz. 

Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2022 yılında 466 milyon muayene, 2023 yılında ise 185 milyon acil başvurusu gerçekleşmiş. Bu rakamlar övünülecek rakamlar mıdır? Bütün ülke devamlı hasta ve bakanlık bundan gurur duyuyor. Adı Sağlık olan bir bakanlık halkının sağlıksız olmasından gurur duyuyor. Urfa’da ise 2023 yılında yaklaşık 22 milyon muayene gerçekleştirilmiş. İşte sizlere bir rakam olarak görünen bu hasta yüküyle az sayıda hekim sağlık emekçisi baş etmeye çalışıyor.

Yıllardır uyardığımız söylediğimiz gibi sağlıkta dönüşüm programı sağlık değil sağlıksızlık üretmektedir. Kışkırtılmış sağlık talebinin de hastaların müşteri, hastanelerin ticarethaneye dönmesinin de sebebi sağlıkta dönüşüm programıdır. İnsani olmayan çalışma şartları, en saçma şikayetlere bile savunma isteyen şikâyet hatları, liyakatsiz atamalar sağlık sisteminin artık bittiğinin göstergesidir.

Şiddet ortamı, ekonomik kriz, anlayışsız yöneticiler, malpraktis davaları ve şikâyet hatları gibi sorunlarla bu durum genç hekimler için içinden çıkılamaz bir hal yaratmakta, tükenmişliğe yol açmaktadır. Sağlık sisteminin her alanında hekimler mutsuz, umutsuz bir şekilde görevini yapmaktadır.”

Şanlıurfa Tabip Odası, açıklamasında son olarak şu çağrıda bulundu:

Genç hekimlerin omuzuna binen bu yükün azaltılması, çalışma şartlarının düzeltilmesi, meslek onuruna uygun ortamın sağlanmasının Sağlık Bakanlığı'nın sorumluluğu ve görevi olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz.

Şanlıurfa Tabip Odası: Acil servislerde çalışan genç hekimler tükenmiş durumda

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.