Özellikle ekonomik krizin derinleştiği, hayat pahalılığı ve işsizliğin arttığı bir dönemde bir iş sahibi olmak kişi için her şeyden önemli olarak görülebilse de tüm bu şartlar altında kişinin kariyerinde anlamlı adımlar atması da bir o kadar önem taşıyor. Fakat sık yapılan bazı hatalar kişinin kendi kariyerini kendi eliyle sabote etmesine yol açabiliyor. İşte sık yapılan o beş hata…
Forbes'un aktardığına göre, bu hatalardan biri kariyer planlaması yapmamakla ve ‘networking’ yani ağ oluşturmamakla yapılıyor. Kişiler yeni bir işe başladığında bundan sonrasının kolay olacağını ve fırsatların kendilerine ‘otomatik olarak’ geleceğini düşünse de bazen bu, tek başına yeterli olmayabiliyor. Diğer bir deyişle, çalışanın kendisine hedefler belirlememesi ve bir ‘eylem planı’nın olmaması uzun vadede kariyeri için zararlı olabiliyor. Bu hedefsizliğin yanı sıra iş hayatında ilişkiler ve bağlantılar kurmamak da kariyerde ilerlemeyi engelleyebiliyor.
Bu noktada sık yapılan ikinci hata ise maaş pazarlığı yaparken ‘ince çizgi’yi görmemekten geçiyor. Kişinin kendi değerinin ve birikiminin farkında olmadan ya da buna değer vermeden yaptığı bir maaş görüşmesi, hak ettiğinden daha az kazanması ile sonuçlanabiliyor. Buna karşı alınabilecek bir önlem ise piyasada benzer kurumlarda, benzer pozisyonlar için ne kadar maaş ödendiğine bir göz atmak olabilir. İş görüşmesi sırasında işe kabul edilmeniz halinde titrinizin ne olacağını, tatil günlerinizi, sağlık sigortası ile ilgili hangi fırsatların sunulduğunu ve çalışma tarzını sorgulamak da bir o kadar önem taşıyor.
Kişinin kendi kariyerini sabote ediyor olabileceğini gösteren bir diğer işaret ise iyi izlenim bırakmamak olarak kendisini gösteriyor. Buna göre, sizinle bir toplantı odasında ya da benzer bir ortamda karşılaşan bir kişi bu karşılaşmadan sonra oldukça kısa bir süre içinde sizinle ilgili bir yargıda bulunuyor ve bir izlenim oluşturuyor. Bu izlenimin kötü olması ise kariyer için sabote edici olabiliyor.
Özellikle işe yeni başlayan kişiler hataları en aza indirmek için soru sormaktan kaçınma yoluna gitmeye eğilimli olsa da bu, yanlış anlaşılmalara veya öğrenme fırsatlarının kaçırılmasına sebep olabiliyor. Bazı noktaların netleşmesi ve işle ilgili olduğunuzu göstermenin yolu ise soru sormaktan geçiyor.
Son olarak, yapılan hataların üzerini örtmeye çalışmak, kısa ya da uzun vadede yeni sorunların çıkmasına sebep olabiliyor. Bu ise çalışana olan güvenin azalması ile sonuçlanabiliyor. Bundan kaçınmak için ise kişinin hatalarını ve eksik kaldığı noktaları kabul etmesi, hesap verebilir olduğunu ve geliştiğini göstermesi için bu hataları düzeltecek adımlar atması önem taşıyor.
0 Yorum