Dünyanın en önemli mozaik müzelerinden biri olan Haleplibahçe Mozaik Müzesi'nde 1500 yıllık bir tarihi eser daha, Yolbilen Mozaiği.
Mozaiğin 23 metrekarelik dikdörtgen panosu, kırmızı bir bordürle çerçevelenmiş ve bakış yönleri birbirine zıt iki sahneye ev sahipliği yapıyor. Panonun merkezinde, Estrangelo Süryanice bir yazıtın yer aldığı çelenkle süslenmiş bir alan bulunuyor. Çelengin üzerinde duran erkek büstü, elini yukarı kaldırmış bir şekilde teslimiyet pozisyonunda tasvir edilmiş. Tam karşısında ise çelengi taşıdığı düşünülen gri bir boğa figürü bulunuyor.
İncil ile ilişkilendirildiğinde, panoda yer alan figürlerin Matta'yı, Markos'u, Lukka'yı ve Yuhanna'yı temsil ettiği düşünülüyor. Her iki sahnede de çelengin etrafındaki hayvanlar, çelenge doğru yönelmiş bir şekilde yer alıyor. Mozaikte, Erken Hristiyanlık Dönemi'ne ait figüratif, bitkisel ve geometrik desenler göze çarpıyor. Geyik, boğa, kuşlar gibi iyilik sembolü hayvanların yanı sıra, karanlığı temsil eden saldırı halindeki panter de dikkat çekiyor.
Mozaiğin yazıtından elde edilen bilgilere göre, bu özel mezarın MS 562 yılında manastır reisi Şem’un ve manastırın keşişleri Helfid, Yuhannun, Elişa ve Tuoma'nın günlerinde döşendiği anlaşılıyor. Yazıt aynı zamanda keşişin ellerini yukarı kaldırmasıyla, merkezdeki erkek figürünün bir din görevlisi olduğuna işaret etmektedir.
Bu keşif, bölgenin tarihine ve Erken Hristiyanlık Dönemi sanatına dair yeni ışıklar saçıyor. Yolbilen Mozaiği, ziyaretçilere geçmişin büyüleyici bir penceresini sunarken, tarihi ve kültürel mirasımızı daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor.
0 Yorum