TYB Şanlıurfa Şubesi gazeteciliği masaya yatırdı

TYB Şanlıurfa Şubesi tarafından 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle düzenlenen etkinlikte usta gazetecilerin dilinden gazetecilik konuşuldu.

TYB Şanlıurfa Şubesi gazeteciliği masaya yatırdı

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
reklam alanı

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Şanlıurfa Şubesi tarafından 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle TYB binasında etkinlik düzenlendi. 

Türkiye Yazarlar Birliği Şanlıurfa Şubesi Başkanı Cuma Ağaç moderatörlüğünde düzenlenen programa Şanlıurfa Gazeteciler Birliği Başkanı Veysel Polat, Gazete İpekyol İmtiyaz Sahibi Mustafa Arısüt, Güneydoğu TV Genel Yayın Müdürü Faruk Bayık, Yeni Urfa Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Şahban Kılıç, Gazeteci Yazar Müslüm Abacıoğlu, Gazeteci Tahir Çoşandal, Gazeteci Müslüm Çap, TYB üyelerinden Köşe Yazarları Mehmet Sarmış, Gül San, Kamile Özdemir, Meral Bayat, Mehmet Emin Karahan, Mehmet Emin Özçınar, Harran Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ahmet Aslan, Sendikacı Yazar Ahmet Kaytan, Abdurrahman Uğurlu, Abdulkadir Karacabey ve çok sayıda TYB üyeleri katıldı.

Programda gazeteciler, mesleğe ne zaman ve nasıl başladıklarını, yaşadıkları sıkıntıları ve meslek ile ilgili anılarını paylaştılar.

DUAYEN GAZETECİLERLE GAZETECİLİĞİ KONUŞTUK 

Programın açılışında konuşan TYB Şanlıurfa İl Başkanı Cuma Ağaç, gazetecilik, yazarlık ve siyaset hayatından ve kısaca geçtiğimiz gün gerçekleştirilen TYB Kongresinden bahsederek, Şanlıurfa TYB’de kimsenin aday olmadığını, Başkanlık yapması istenilen arkadaşın önerildiği, o arkadaşında çok önemli bir sorunu veya işi yoksa kabul ettiğini ve görevi üstlenerek en iyi şekilde yapmaya çalıştığını belirterek, TYB Yönetim Kurulu  ve Denetim Kurulu Üyelerini tanıtarak, “Bilindiği gibi yarım asırdır, 24. Yılımızı dolduruyoruz, 25. Yılımıza gireceğiz TYB olarak. Ben kurucu Başkanlardan biriyim. Benden sonra Mehmet Sarmış hocamız, Mahmut Kaya Hocamız da Başkanlık görevlerini üstlendiler. Bu sefer tekrar bize tevdi edildi. Allah’ın izniyle Yazarlarımızın görüş ve önerilerini, şairlerimizin şiirlerini zaman zaman düzenleyeceğimiz programlarla da kamu oyuna duyuracağız. Bu arada aramızda bulunan ve birçoğu da üyemiz olan basın mensuplarımızı da 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle Şanlıurfa Yazarlar Birliği olarak ağırlamak, onure etmek, gazeteciliği konuşmak maksadıyla da bu geceki konuklarımızı duayen gazetecilerden seçtik” dedi. 

DİJİTAL MEDYA GAZETELERİN ÖNÜNE GEÇTİ

 

Kısaca gazetecilik mesleğine başlamasından bahsettikten sonra Dijital Medyanın Gazetelerin önüne geçtiğini ve olur olmaz, araştırılmadan kulaktan duyma bilgiler aktarılarak basın camiasını adeta zora soktuğunu belirten Güneydoğu TV Genel Yayın Müdürü Faruk Bayuk, “Gazetecilik, halkın bilinçlenmesinde, toplumun yaşanan sosyal, siyasal, kültürel ve en önemlisi de ekonomik gelişmelerden haberdar olmasında, temel bir görev üstlenen, toplumsal barış, huzur ve güven ortamının güçlenmesinde belirleyici bir rol oynayan bir meslektir. Bununla birlikte, vatandaşların talep ve beklentilerini yansıtarak ilgili kurumlara ulaştırmada önemli bir kamu görevini yerine getirmektedir. Elbette, bu görevini yerine getirirken farklı dünya görüşünde ve ideolojik, etnik ve dinsel düşüncede olan toplumsal kesimler arasında ayrımcılık yapmadan, objektif bir anlayışla hareket etmektedir” dedi. 

BASININ GÜCÜ VE MEŞRULUĞU ANAYASADAN GELİR

 

Anayasal Demokratik yönetimlerinde basının yasama, yürütme ve yargıdan sonra dördüncü kuvvet olduğunu ifade eden Şanlıurfa Gazeteciler Birliği Başkanı Veysel Polat, “Basın; yasama, yürütme ve yargıyı millet adına denetleyen, izleyen ve hatta hizaya sokan bir güçtür. Basının gücü ve meşruluğu Anayasa’dan gelir. Basın, görevini yerine getirmesi yönüyle güç kazanır. Basın engellenemez ve sansürlenemez. 80 milyon vatandaşın haber alma hakkı engellenemez. Yasama, Yürütme ve Yargının neler yaptıklarını öğrenmek vatandaşın hakkıdır ve vatandaşlar da bunu öğrenmek zorundadır. Vatandaşlar bu bilgi alma hakkını basın aracılığıyla yapar” diye konuştu.

 

Gazeteciler Birliği Başkanı Veysel Polat, özellikle yerel gazetelerin gücünü devam ettirmesi için hiç değilse abone olmalarının çok önemli olduğunu, aldıkları 100 TL gibi aylık abone ücretinin ise doğrudan gazeteyi bayiye ve abonelere ulaştıran arkadaşa verildiğini söyledi. 

 

MADDİYATI ÖN PLANDA TUTAN BAZI BASIN MENSUPLARI CAMİAYI ZORA SOKUYOR

 

Gazete İpekyol İmtiyaz Sahibi Mustafa Arısüt ise, gazetecilerin yaşadığı sıkıntıları anlattı ve Gazeteciliği en fazla zedeleyen unsurun şantajcılık olduğunu, bu durumun basın ilkeleri ve medya etiğine göre yayın yapan gazetecileri rahatsız ettiğini belirtti.

 

Gazeteciliği en fazla zedeleyen unsurun şantajcılık olduğunu belirten Gazete İpekyol İmtiyaz Sahibi Mustafa Arısüt, diğer gazeteci arkadaşlar gibi basın hayatından bahsettikten sonra, son zamanlarda maddiyat uğruna tehditkar davranan bazı basın mensuplarının camiayı zora soktuğunu belirterek, “Daha önce konuşan arkadaşlarında belirttiği gibi, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlamak için bir aradayız. Gazetecilik, halkın bilinçlenmesinde, toplumun yaşanan sosyal, siyasal, kültürel ve ekonomik gelişmelerden haberdar olmasında, temel bir görev üstlenen, toplumsal barış, huzur ve güven ortamının güçlenmesinde belirleyici bir rol oynayan bir meslektir. Gazetecilik mesleğinin en önemli şiarı da objektifliktir. Gazetecilerin hem ekonomik olarak hem de çalışma koşulları açısından zorlu bir görevi yerine getirmektedir. Birçok defa şiddete maruz kalabilmekte, Gazze’de olduğu gibi özellikle savaş ve şiddet ortamında meslekleri uğruna hayatlarını bile kaybetmektedirler. Güçlü ve özgür basın demek, güçlü demokrasi demektir. Şüphesiz bu da beraberinde güçlü bir ekonomiyi getirecektir” şeklinde konuştu.

 

GAZETECİLİKTE 53 YIL

 

1970 – 1971 yıllarından beri birçok gazete ve Haber Ajanslarında görev aldığını belirten ve aynı zamanda emekli Öğretmen olan Müslüm Abacıoğlu da, artık yaşlandığını, 18 yılı aşkın süre Türkiye Gazetesi ve daha sonra da Akşam Gazetesi Bölge Muhabiri olarak görevini sürdürdüğünü, son zamanlarda haberciliği yavaşlattığını ancak bırakamadığını, dolayısıyla da hiçbir maddiyat gözetmeden kendi haftalık olarak yerel gazetesini de çıkardığını ve zaman zaman ileriki bir tarihe kadar durduğunu, Öğretmenlik mesleğinden 27 yıl sonra 2005 yılında emekli olduğunu ancak 53 yıldır Gazetecilik mesleğini sürdürdüğünü söyledi.

Sendikacı Yazar Ahmet Kaytan da, kısaca sendikacılık ve siyaset hayatından da bahsederek, gazetecilik mesleğinin çok önemli bir görev icra ettiğini, kendisinin de camiada bazı görevler üstlendiğini ancak her gittiği yerde siyasetin üzerine bulaşmış olacağı esprisiyle gittiği her yerde siyasetten uzak durmaya çalıştığını ancak duramadığını belirtti. 

TYB Şanlıurfa Şubesi gazeteciliği masaya yatırdı

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.