Verem, hava yolu ile bulaşan, Mycobacterium tuberculosis adlı bakterinin neden olduğu çoğunlukla akciğerler olmak üzere tüm doku ve organları (kemik, deri, göz gibi) tutabilen bulaşıcı bir hastalık.
Ara, tüberkülozun belirtileri hakkında da bilgi vererek, "En sık karşılaştığımız belirti öksürüktür. On beş günden uzun süren öksürük, balgam çıkarma şikâyeti, yüksek ateş, gece terlemesi, şiddetli göğüs ağrısı, iştahsızlık, hızlı kilo kaybı, halsizlik, yorgunluk ve ilerleyen dönemlerde kanlı balgam görülebilir" diye konuştu.
Tüberkülozun tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurgulayan Ara, "Kişiler ilaçlarını önerilen şekilde aksatmadan yeterli süre içinde kullanırlarsa son derece başarılı bir şekilde tedavi olabilirler" dedi.
Tüberkülozun önlenmesi için alınması gereken önlemlere de değinen Ara, şunları söyledi:
“Bebeklere BCG aşısının zamanında yaptırılması,
Bireysel ve toplumsal hijyen kurallarına uyulması,
Uzun süreli öksürük ya da tüberküloz hastası ile temas edilmesi durumunda, vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi,
Tüberküloz hastası ve temaslılarının, ilaçlarını, sağlık personelinin gözetiminde ve düzenli bir şekilde kullanmaları oldukça önemlidir.”
Ara, Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası'nın, tüberküloz hakkında farkındalık yaratmak ve hastalığın yayılmasını önlemek için önemli bir fırsat olduğunu sözlerine ekledi.