Şanlıurfalıların göz bebeği! Faydaları saymakla bitmiyor

Şanlıurfa mutfağının vazgeçilmezi isot, Şanlıurfa dışında Türkiye’nin her bölgesinde severek tüketilen bir lezzettir. Özellikle çiğ köfteye katılan isotun tek özelliği elbette ki bu değil. İşte Şanlıurfa isotunun bilinmeyen faydaları.

Şanlıurfalıların göz bebeği! Faydaları saymakla bitmiyor

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
reklam alanı

Şanlıurfa’da hemen hemen her yemeğe katılan isot, lezzetinin yanı sıra tam bir şifa deposu. 

Lahmacun, çiğ köfte ve bunun gibi çeşitli yemeklerde kullanılan isot, Başta kanser olmak üzere birçok rahatsızlığa iyi geliyor. İsot, içerisinde demir, magnezyum, potasyum, fosfor gibi birçok farklı mineralleri barındırıyor. Mineral de vücudumuz için oldukça önemli ve gereklidir.

METABOLİZMAYI HIZLANDIRIYOR

İsotun en bilinen özelliği ise metabolizmayı hızlandırma gücü olabilir. Metabolizmanın hızlı çalışması, yağ yakımını artırarak kilo vermeyi kolaylaştıran bir etki sağlar. Bu durum da isotu kilo vermek isteyen kişiler için daha değerli kılıyor.

Güneydoğu'da yaşayan insanların uzun ömürlü olmasındaki etkenlerden birinin de baharat tüketimi olduğu söyleniyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren isot, hastalıklara karşı bir kalkan oluşturabilir. Vücudu toksinlerden arındırarak hızlı bir metabolizma oluşumu sağlar.

 

ÖDEM ATTIRIYOR

İsotun acı içeriği cilt için de faydalıdır. Düzenli tüketildiğinde ciltteki yaşlanma belirtilerini, kırışıklık oluşumunu yavaşlatabilir. Aynı zamanda vücutta oluşan ödemin atılmasını sağlar. Peki, herkesin severek tükettiği bu baharat ödemi nasıl atar?

Vücutta birikmeye başlayan ürik asidin çoğalmasını engelleyen isot, kemik ve kaslarda oluşan ödemlerin önüne geçebilir. Kas ve kemik gelişimini destekleyerek ödem problemini ortadan kaldırabilir. Gelişim çağındaki çocuklara da tüketimi önerilmektedir.

Mide asidiyle ilgili problem yaşayan kişilere ise isotu yoğurtla tüketmeleri tavsiye ediliyor. Mide rahatsızlıklarını dindirmek için yoğurt ve isot karışımı tüketmek rahatlatıcı olabilir. Metabolizmayı hızlandıran bu baharat, probiyotik olan yoğurtla birleştiğinde daha etkili olur.

KANDAKİ ŞEKER ORANINI DENGELİYOR

Kandaki şeker oranının yükselmesini engelleyen isot şeker hastaları tarafından da tüketilebilir. Kan şekerinin ani iniş ve çıkışlarını önleyecektir. İsot, özellikle kalp ve damar sağlığı için çeşitli faydalar sağlar.

Antioksidan özellikleri, damar tıkanıklığı, sertleşmesi gibi sorunları önleyerek temizlenmesine yardımcı olur. Bu sayede kalp sağlığını korur ve kardiyovasküler riskleri azaltabilir. İsotun damar açıcı özelliği düzenli tüketimle sağlanabilir.

 

ENFEKSİYON GİDERİYOR

Enfeksiyon giderici özelliğiyle öncelikli olarak boğaz enfeksiyonuna iyi geldiği belirtiliyor. Çeşitli solunum yolu enfeksiyonlarına karşı adeta bir ilaç görevi görebilir. Solunum yollarını açarak hastalığın daha rahat ve hızlı atlatılmasını sağlar.

Çiğ köfte başta olmak üzere çeşitli hazır yemeklerde tüketilen isot, bu tür yemekler dışında da kullanılabilir. Sulu ev yemeklerinin neredeyse hepsine bir miktar isot katarak yemeğin lezzetini artırabilirsiniz. Öte yandan sağlığa karşı etkili bir önlem almış olursunuz.

Şanlıurfalıların göz bebeği! Faydaları saymakla bitmiyor

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.