İnsanlık tarihi Şanlıurfa'dan aydınlanıyor

Milliyet gazetesinin geleneksel "yılın arkeolojik keşifleri" listesinde, Göbeklitepe'de bulunan ve üzerinde pigment kalıntıları olan yaban domuzu heykeli, birinci sırada yer aldı.

İnsanlık tarihi Şanlıurfa'dan aydınlanıyor

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
reklam alanı

Tarih boyunca farklı uygarlıklara ev sahipliği yapan Anadolu toprakları, arkeolojik araştırmalar için zengin bir kaynak. Türkiye’de 2023 yılı da arkeolojik keşiflerle dolu bir yıl oldu. Milliyet, arkeologların görüşleri ışığında artık geleneksel hale gelen “yılın arkeolojik keşifleri” listesini derledi.

Liste çalışması Kocaeli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Şengül Aydıngün’ün koordinasyonunda yürütüldü. Bu kapsamda arkeoloji alanında eğitimlerini sürdüren yüksek lisans ve doktora öğrencilerinden bir kurul oluşturuldu. Kurul, 2023 yılında yürütülen onlarca kazıyı titizlikle inceledi. İnceleme sırasında kazılarda çıkan buluntuların, Türkiye topraklarının geçmişine tuttuğu ışık kadar insanlık tarihi açısından değeri ve kamuoyunda yarattığı etki de göz önüne alındı.

1034 KİŞİYLE ANKET

Prof. Dr. Aydıngün başkanlığındaki kurul, 25 adaylık bir liste hazırladı. Bu liste, 15 üniversitede arkeoloji eğitimi gören lisans öğrencilerine gönderildi. Öğrencilerin, “aday liste” üzerinden hemen her meslekten toplam 1034 kişiyle yaptıkları iki ay süren anket sonucunda yılın en önemli 10 arkeolojik keşfi belirlendi.

Aydıngün, süreci şöyle anlattı: “Bakanlığımızın izniyle sürdürülen tüm kazıları yıl boyu inceledik. İnsanlık tarihini aydınlatan eşsiz buluntular bizi heyecanlandırdı. Çok paydaşlı bir çalışma grubu kurarak ön eleme yaptık. Bilime yeni bir katkı sunan ve tarihsel değeri yüksek örnekler listeye alındı. Bazı eserler eşit oy aldı, onları tek sırada verdik. Bu yıl heykel grupları çok fazla ele geçti, hepsi birbirinden güzel bu eserleri tek bir sıraya yerleştirdik.”

YILIN ARKEOLOJİK KEŞİFLERİ

1) Göbeklitepe’de bulunan domuz heykeli

2) Tavşanlı Höyük’teki insan iskeletleri

3) Hattuşa’da keşfedilen yeni dil Kalaşmaca ve fildişi plaka

4) Büklükale kazısından Kimmer izleri

5) İstanbul Beşiktaş kazılarından Neolitik Dönem’e ait ahşap kalıntılar ve Saraçhane’de bulunan Pan heykelciği

6) Stratonikeia Antik Kenti’nde ortaya çıkarılan 1900 yıl öncesine ait çocuk ayak izleri

7) Farklı kazılardan heykeller: Amasra Nymphe’si, Syedra Nyke’si, Düzce Prusias Ad Hypium’daki İskender başı, Aizonai, Kelenderis ve Stranonikeia’da ele geçen Roma Dönemi tanrı/tanrıça heykelleri

8) Van Körzüt Kalesi’nde M.Ö. 9. yüzyıla ait Urartu yazıtları

9) Antalya Kumluca’da Tunç Çağı batığından 3600 yıllık bakır külçeler

10) Van Kaniye Nekropolü’nde ele geçen 11 delgili trepanasyonlu (cerrahi müdahale) kafa tası

KAYNAK: MİLLİYET

 

İnsanlık tarihi Şanlıurfa'dan aydınlanıyor

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.