Şanlıurfa'da kestane tezgahlarında 100-120 TL'ye satılan kestaneler, Çin'den ithal edilen ve hayvan yemi olarak kullanılan kestaneler olabileceği bildirildi. Bu kestanelerin çiğ tüketildiğinde zehirlenmeye yol açabileceği uyarısı yapıldı. Gerçek ve yerli kestaneler ise 200 TL'den başlıyor.
ŞANLIURFALILAR MERAK EDİYOR
Çin kestanesi, son günlerde Şanlıurfa’da vatandaşların dikkatle takip ettiği konulardan birisi oldu. Özellikle kış aylarında tüketilen kestane, ülkemizin çeşitli illerinde ve bölgelerinde yetişiyor. Geçtiğimiz günlerde zabıtalar, Çin kestanesi olduğu belirlenen kestanelere el koydu. Çin kestanesi ile normal kestanenin nasıl ayırt edilebileceği ise kafalarda soru işareti oluşturdu.
ÇİN KESTANESİ NEDİR?
Çin kestanesi, bilimsel adıyla Aesculus hippocastanum Avrupa ve Asya'nın yerli bitki örtüsünün bir parçasıdır. Türkiye'nin farklı bölgelerinde de sıklıkla rastlanılan bu bitki, büyüklüğü ve tohumları ile dikkat çeker.
Bu bitkinin meyveleri, hem büyük boyutları hem de içerisinde barındırdığı tohumları ile bilinir. Bu meyveler, olgunlaşma sürecini tamamladığında tüketilebilir hale gelirler fakat çiğ tüketildiklerinde zehirli etkiler gösterebilirler.
ÇİĞ TÜKETİMİ ZEHİRLENMEYE YOL AÇABİLİR
Çin kestanesi çiğ olarak tüketildiğinde, içerisinde bulunan saponinler nedeniyle zehirlenmeye yol açabilir. Bu zehirlenme belirtileri arasında mide bulantısı, kusma, ishal, baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, kas ağrıları ve uyuşukluk yer alır.
ÇİN KESTANESİ NASIL ANLAŞILIR?
Bu kestane türünün genellikle olgunlaşmadan toplandığını ve bu nedenle piştiği zaman köpürdüğünü dile getiren zabıta ekipleri, zehirlenme riski taşıdığına dikkat çekti. Ekipler, "Pişince köpüren kestaneyi sakın tüketmeyin, her yerden alışveriş yapmayın" dedi. Zabıta ekipleri, Çin kestanesi satan şahsa Kabahatler Kanunu’na göre 617 lira idaresi para cezası uyguladı.
Kaynak:
0 Yorum